Ontkenning holocaust altijd vervolgen

BUSSUM, 25 juli 1029 – Ontkenning van de holocaust moet altijd vervolgd worden. Dat stelt de woordvoerder van nazaten van verzetsmensen, Arthur Graaff van de AFVN-Bond van Antifascisten.

De bond reageert daarmee op het bericht van vandaag dat justitie in Duitsland een 96-jarige oud-SS’er om deze reden wil vervolgen. Deze man uit Hildesheim zei in een interview op de zender ARD dat een massamoord tijdens de oorlog in de Noordfranse plaats Ascq terecht was geweest. Daar vermoordden de SS’ers in 1944 als represaille 86 mannen nadat in de buurt een bomaanslag op een trein was gepleegd door het verzet. Daarbij vielen overigens geen slachtoffers.

Graaff wijst erop dat Bundeswehr-generaal Gersdorf uit Düsseldorf ook vervolgd moet worden. Deze heeft drie weken terug in functie en in uniform kransen gelegd op het nazikerkhof Ysselsteyn (Venray, 31.000 doden). Daar liggen nazisoldaten, SS’ers en zware Nederlandse verraders en collaborateurs. Onder hen de SS-luitenant Julius Dettmann die Anne Frank arresteerde, en diverse SS-beulen en executeurs.

Onder de Nederlandse verraders op Ysselsteyn zijn de SS-politiecommandant van Nijmegen, Antonie van Dijk, die persoonlijk meeging op jodenjacht. Ook de eerste Nederlandse vrijwilliger van de SS ligt er, Willem Heubel uit Hilversum.

‘Elke vorm van eer of bewondering of vergoelijking van nazidaden is onacceptabel en moet bestreden worden. We leven in een tijd van nieuwe verrechtsing, van moordaanslagen van neonazi’s op politici, nieuwkomers en vluchtelingencentra. Alle weldenkende mensen moeten zich zo ver mogelijk distantiëren van neonazisme en fascisme,’ zegt Graaff in een toelichting.

De bond krijgt steun uit o.m. Duitsland van de federatie van vm. verzetsbewegingen (FIR) en uit Parijs van de laatste levende nazi-jagers, Serge en Beate Klarsfeld. Momenteel voert de bond ook actie tegen een geplande expositie van nazivoorwerpen in een designmuseum in Den Bosch. ‘Zo’n tentoonstelling roept onvermijdelijk bewondering op. wat zou niet gebeuren als je die in bijv. het nabije kamp Vught hield. Bovendien ligt dat museum pal tegenover een oude synagoge. Zo’n expositie wordt ook een soort holocaustontkenning,’ aldus de woordvoerder.

Afgelopen zaterdag hield zijn bond samen met enkele andere organisaties een WO-II-tour door Den Bosch, om de verschrikkingen van het nazisme te onderstrepen. Uit die stad werden 293 Joden vermoord en ruim 100 verzetsmensen. Onder hen ook de grote communist en verzetsleider Henk Sneevliet, die medeoprichter is van de Indonesische en tevens Chinese communistische partij, terwijl hij ook mentor van Mao Zedong was.

INFO
Arthur Graaff, woordvoerder AFVN-BvA
06 2704 7728