Onderzoeksjournalistiek met oogkleppen

Het is best wel een beetje vreemd als iemand aangifte wil doen tegen hulporganisaties omdat ze vluchtelingen of mensen in nood willen helpen. Deze organisaties zouden een “aanzuigende werking” hebben op vluchtelingen en daarom mede-verantwoordelijk zijn voor het lot van de vierhonderd bootvluchtelingen uit Libië die vorige week in de Middellandse Zee verdronken. Een hele Vara studio vol. Het land verkeert sinds het vanuit het Westen gesponsorde rectale fileren van Gaddafi in staat van burgeroorlog en nadat de door Frankrijk, Engeland en VS gesteunde gematigde rebellen zeshonderd Al Qaeda strijders vrij lieten, duurde het niet lang of ISIS Inc. opende er haar kantoren. Halberiaans foutje. En Hillary’s mailtjes zijn ook al zoek. Hoe het ook zij: Ik kan me goed voorstellen dat mensen onder die omstandigheden willen vluchten en niet zo’n zin hebben aan ‘lokale opvang’ terwijl de kromzwaarden van vrede en democratie hun om de oren vliegen.

Als een gerenommeerd journalist dan suggereert dat die mensen niet geholpen mogen worden, dan moet er wel iets aan de hand zijn. Is het het menselijk lijden dat Karskens’ verstand vertroebelt? Is het omdat hij op televisie wil? Is hij een fanatiek ‘opblazen/opvangen in eigen regio’ voorstander? Of moet bijvoorbeeld het berooide Tunesië de mensen opvangen, terwijl Westerse bedrijven van al het oorlogsleed profiteren?

Ik weet dat er in de Nederlandse politiek en mainstream media met dichtgeknepen billen gezwegen wordt over de voor inmiddels voor iedereen duidelijke corporatistische geopolitieke agenda van de VS en haar bondgenoten. Een agenda die door politicologen en commentatoren als Brzezinski en Kagan keer op keer wordt beschreven en gepromoot en door onderzoeksjournalisten uitgebreid is geanalyseerd: Wil een regering van een land dat niet tot de NAVO-kliek behoort niet goedschiks haar belangen in gas-, olie- of plutoniumvoorraden privatiseren en voor een habbekrats aan dollars verpatsen aan Westerse investeerders, dan doen het US State Dpt. en haar doorgaans volgzame vriendjes uit Frankrijk,  Engeland en Nederland er alles aan om zo’n regering zwart te maken en te laten opkrassen. En als economische sancties geen effect hebben, wordt het land “humanitair” aan gort gebombardeerd met behulp van Amerikaans en Europees belastinggeld en daarna, je raadt het al, met Europees of Amerikaans belastinggeld en peperdure leningen weer opgebouwd. Wéér een necro-kapitalistische schuldgeplaagde kolonie waarin Westerse bedrijven miljoenencontracten binnenharken. Het land kan dan decennia lang in een deplorabele staat doormodderen totdat het “project” niet meer rendabel is en lokale boevenbendes de gebieden weer overnemen met nog weer meer vluchtelingen tot gevolg. Een opmerking van van een Libiër daarover als wereldcomplot afdoen plaatst Karskens in dezelfde journalistieke modderschuit als Doornbos, Koens en al die andere colporteurs van Westers liberaal interventionisme die zich journalist durven te noemen.

En omdat Nederland steun heeft gegeven aan bijna alle Amerikaanse interventies van de afgelopen decennia (en zelfs militaire steun ter facilitering van de bouw van zo’n transit-pijplijn (TAPI) in Uruzgan) zou het wel handig zijn om eens te erkennen dat dat vluchtelingenprobleem niet los gezien kan worden van de buitenlandse avonturen die we keer op keer door de VS en haar bondgenoten krijgen aangesmeerd. Dat politici daarover zwijgen begrijp ik, want daarover spreken is niet in het belang van bedrijven en banken die er van profiteren. En de NOS of de Volkskrant zie ik het ook niet uitleggen. Maar welke belangen spelen er voor journalisten als Karskens? Krijgt hij zijn onderzoeksjournalistiek niet meer betaald als hij het deksel verder optilt? Moet hij goedkoper gaan wonen? Komt hij niet meer op televisie? Of is het gewoon te ingewikkeld voor zijn doelgroep?

Als Karskens niet wil dat vluchtelingen verdrinken,  dan moet hij niet de hulporganisaties aanklagen, maar als onderzoeksjournalist en oorlogsverslaggever misschien wat duidelijker zijn over de oorzaken van zo’n vluchtelingenstroom. Of misschien moet ie eens wat politici aanklagen. Ik weet er nog wel een paar. Maar nee, Karskens draait jammer genoeg al jaren om de hete brij heen waardoor een brugklasser met vijf minuten googlen meer duiding kan geven aan de situatie in Libië of Afghanistan dan deze geëngageerde goudvis in zijn geblindeerde vissenkom met dertig jaar oorlogservaring ooit voor elkaar zal krijgen.