Onderzoekers verwachten binnenkort versnelling van opwarming

Australische onderzoekers verwachten binnenkort al een versnelling van de opwarming van de aarde. Een belangrijk weerfenomeen in de Grote Oceaan heeft ons de laatste jaren in slaap gesust, zeggen ze.

Eind 2015 keurde de wereld een bindend klimaatakkoord goed dat de opwarming van de aarde tegen 2100 moet beperken tot maximaal 2 graden vergeleken met het niveau van vóór de opkomst van de industrie. Men beloofde tegelijk om een verlaging van die stijging tot anderhalve graad na te streven.

Maar die streefwaarde dreigen we in 2026 al te overschrijden, zeggen onderzoekers van het Australische ARC Centre of Excellence for Climate System Science.

Ze verwijzen naar de grote invloed van de zogeheten Interdecadale Pacifische Oscillatie (IPO), een weerfenomeen dat de temperatuur van het zeewater in de Grote Oceaan grondig beïnvloedt. Dit cyclische fenomeen bevond zich sinds 1999 in haar negatieve fase en vlakte toen waarschijnlijk de gevolgen van de wereldwijde opwarming af.

Maar die IPO is nu wellicht aan het omkeren, stellen de ARC-onderzoekers in Geophysical Research Letters. Als de oscillatie in haar positieve fase komt, dan wordt het water in de Grote Oceaan kouder en dat aan de polen warmer. Dat kan de opwarming van de aarde weer aanzwengelen.

De omschakeling van de positieve naar negatieve fase duurt verschillende jaren. Dat de IPO nu aan het omkeren is, leiden de onderzoekers af uit de warmterecords die nu overal voor de bijl gaan.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be