Onderzoek wijst uit: AfD-kiezers zijn racistische, goed opgeleide veelverdieners

Mensen die op de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) stemmen behoren niet tot “de verliezers van de globalisering”. Het zijn over het algemeen goed opgeleide mensen met een bovenmodaal inkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duitse socioloog Holger Lengfeld.

Uit het onderzoek van Lengfeld blijkt dat mensen niet om sociaal-economische redenen op de AfD stemmen. De AfD-stemmers die door Lengfeld geïnterviewd werden stemmen op die partij wegens haar anti-immigratiestandpunten.

Lengfeld wijst er ook op dat de AfD sociaal-economisch een extreem-neoliberale partij is: méér vrije markt, mínder herverdeling van geld en macht. De kiezers interesseert dat echter amper, áls ze op dat punt al kennis nemen van de standpunten van de partij.

Het is volgens Lengfeld dan ook een illusie te denken dat de aanhang van de AfD door links gewonnen kan worden met een traditioneel sociaal-democratisch herverdelingsprogramma. AfD-stemmers zijn daar ongevoelig voor, ze stemmen op de AfD omdat ze tegen immigranten zijn. Al het andere is op zijn best secundair: Iemand die de AfD goed vindt, zal niet overstappen naar de SPD omdat die allerlei leuke sociaal-economische beloftes doet. Nee: AFD kiezers weten precies waar hun partij politiek voor staat”. 

Bron: Die Zeit