Onafhankelijkheidsdag in Polen wederom een groot succes… voor de fascisten

(screenshot video)Keer op keer moeten we het hier horen: de mars in Warschau ter ere van de onafhankelijkheid van Polen heeft niets te maken met extreemrechtse hooligans uit heel Europa, die in de tomeloze viering van nationale trots een lichtend voorbeeld zien. Niets te maken met islamofobe horden hooligans die al siegheilend en “Vluchtelingen Oprotten!” roepend door de straten van de Poolse hoofdstad paraderen.

Nee, dat is allemaal maar fake news, verzonnen door de linkse landverraders en Polenhatende pers. Niks van waar, de 60.000 mensen die gisteren op de been waren zijn allemaal gewoon geweldig trotse en verstandige Poolse burgers.

Die Hongaarse, Britse en Duitse nazi’s? Tommy Robinson? Geen idee waar die nou weer vandaan komen? Die kinderen die een gigantisch spandoek ophouden waarop de boodschap “Een blank Europa!” kracht wordt bijgezet met een Keltisch kruis van een meter hoog? Gewoon bezorgde burgers. De roep om “schoon bloed”? Een “Europa zonder moslims”? Vast verzonnen.

Dat de politie tegendemonstranten al en masse oppakt en op het station dropt zegt natuurlijk ook helemaal niet dat de Poolse overheid en deze extremisten van fascistische snit twee handen op één buik zijn…

Nou is het natuurlijk absoluut waar dat niet iedereen die in deze vlaggen zwaaiende menigte meewandelt een overtuigde nazi is. Het is immers een viering van een wel degelijk significante gebeurtenis in de Poolse geschiedenis, en niet voor niets een nationale feestdag. Het feit blijft alleen wel dat een mars waarin de meest zichtbare elementen radicale fascistische organisaties zijn, en waarvan de organisatie blijkbaar niet kan of wil ingrijpen tegen bizar racisme en andere uitwassen, automatisch een Nazimars wordt. En dat is precies wat hier in de loop van de afgelopen jaren gebeurd is.

(screenshot video)Laten we er geen doekjes om winden: de Poolse samenleving is al net zo wankel als de Poolse rechtsstaat. Dankzij de inspanningen van PiS zijn de radicaal rechtse elementen van de bevolking dermate aangemoedigd dat de sfeer bij bijeenkomsten als deze uitnodigt tot het maken van Godwins van de vroege morgen tot laat in de nacht. De haat die hier tentoongespreid wordt ten aanzien van moslims, linkse mensen, homo’s en Europa is ronduit levensgevaarlijk. Mochten u in de nabije toekomst berichten bereiken van geweld tegen minderheden en mensen met afwijkende politieke overtuigingen, verbaas u dan niet: Polen is in sneltreinvaart op weg naar een diepe afgrond.

Hier hebben de lieden aan de extreme rechterkant van het politieke spectrum echter in het geheel geen boodschap aan: Polen wordt door West-Europese en Amerikaanse altrechtse demagogen maar al te graag als de laatste grote witte hoop beschreven. Dit geeft eenieder die op de hoogte is van de daadwerkelijke situatie hier ter plaatse ernstig te denken over zowel hun realiteitszin als hun einddoel.

Eén lichtpuntje was er echter wel: er was namelijk ook een tegengeluid hoorbaar. Op een andere locatie in de stad vond een tegendemonstratie plaats, waar antifascisten, sociaaldemocraten en groenen samen optrokken onder een banier van gelijke rechten voor iedereen, en tegen discriminatie en haat. Het betrof hier weliswaar een veel kleinere groep mensen, maar het feit dat ze de moed toonden om hun stem te laten horen geeft de burger hoop.