Omgang met PowNews

Als PowNews bij een demo mensen gaat ondervragen/plagen/intimideren, dan reageren veel mensen ongemakkelijk en contraproductief. Dit is niet vreemd en absoluut geen verwijt van mij aan die mensen. Wel is het iets waar ik mijn licht over wil laten schijnen.

Wat voorop staat: jij bent àbsoluut niemand iets verschuldigd. Als jij niet met een PowNews-reporter, of wie dan ook, wilt spreken dan doe jij dat niet. Als ik iemand allemaal vragen ga stellen, dan is het aan die persoon, of hij/zij mij antwoordt, iets dat veel mensen in Nederland niet schijnen te begrijpen. Laat je dus niet chanteren. Maar je staat daar toch om je verhaal te doen? Wie zegt dat? Een demo is niet een soort inloopspreekuur.

Daarnaast, als ik in een linkse demo loop wil ik niet publiekelijk op televisie komen als een links persoon. Op mijn werk praten ze vol agressie en haat over alles wat links is, en in hun ogen is bijna alles links wat ‘slecht’ is. Als PowNews mij documenteert als ‘linksgekkie’ dan is dat erg schadelijk voor mij. Die schade vermijd ik. Ook in mijn familie zitten rechtse mensen. Ik wil liever niet in het openbaar mijn politieke denkbeelden delen met half Nederland. Ieder denkend persoon begrijpt waarom.

Dus hoe te reageren op de PowNews-populisten ? Er zijn denk ik twee opties die constructief zijn.

De eerste: geef rustig antwoord, laat je niet opfokken. Zij willen namelijk dat jij los gaat, gaat schreeuwen en tieren, schoppen en slaan. Dan hebben zij weer een sensatienummer en ze leven bij de gratie van sensatie. Geen sensatie is een mislukte uitzending. Sterker nog, als men geen sensatie weet te genereren dat zendt men het vaak niet uit. Een dame die ik sprak vertelde mij hoe zij PowNews rustig te woord stond. Dit is niet uitgezonden, want zo hypocriet is PowNews wel. Zij doen alles om ‘ons’ in een slecht daglicht te zetten en melken alle rare fratsen uit.

De tweede mogelijkheid: houd een sjaal voor je gezicht en geef aan dat je geen behoefte hebt aan een ‘interessant’ gesprek. Loop weg, neem afstand, negeer ze, zwijg het dood.

Rustig antwoord geven kan héél moeilijk zijn. Slechts enkele mensen zijn hier goed in. Kan je dit niet aan, loop dan gewoon weg. Word jij zenuwachtig van zo’n camera op je gezicht, sluit het dan af.

Hou dit dus in het achterhoofd als ze weer rondspoken bij een demo.