Ombudsman Van Zutphen is tegen verbod Pegida-demonstratie

Oh ja, ombudsman Reinier van Zutphen, die destijds de zeer actieve en gewaardeerde kinderombudsman Marc Dullaert aan de kant heeft gezet (die waarschijnlijk de opsluit- uitzetpraktijken van Fred Teeven teveel in de weg zat). Veel hebben we sindsdien niet meer gehoord van de (kinder)ombudsman en dat zal ook wel de bedoeling zijn geweest. Maar nu vindt Van Zutphen het dan ineens wèl weer eens tijd zijn mond open te doen. En waarover dan wel? Over het volgens hem heilige recht van Pegida hele bevolkingsgroepen te mogen beledigen, intimideren en te provoceren met hun weerzinwekkend stupide demonstraties:

“Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven besloot gisteren voor de tweede keer dat de demonstratie van Pegida bij een moskee niet door mag gaan omdat hij bang was dat er “ernstige wanordelijkheden” zullen plaatsvinden.

Volgens Van Zutphen is dit geen reden om de demonstraties af te blazen. “Het recht op demonstratie gaat voor. Alleen onder uitzonderlijke omstandigheden mag je het beperken. Maar nu is het helemaal nee en dat gaat mij te ver.”

Zullen we die demonstratie anders eens voor zíjn deur laten plaatsvinden, met 500 – terecht – woedende moslims erbij? Eens kijken hoe leuk hij dat vindt.

 “Als je maar een grote mond hebt, kun je dus voorkomen dat een ander zijn grondrecht uitoefent”, zegt Van Zutphen. “Daar gaat het fout.”

En zo’n Wagensveld is de bescheidenheid zelf ja. Een demonstratie zou in het algemeen gesproken inderdaad niet moeten hoeven wijken voor dreigende rellen door mensen die het met die demonstratie niet eens zijn, maar in dit geval is die dreiging volledig te wijten aan Pegida zelf, met hun provocaties.

“Je moet als bestuur tot het uiterste gaan om ervoor te zorgen dat je kan demonstreren. Als dat echt niet lukt, moet je als burgemeester helder en transparant uitleggen waarom dat niet kan. Alleen maar zeggen dat je de veiligheid niet kunt garanderen is wat mij betreft niet genoeg”, aldus Van Zutphen.

Daar heeft hij in dit geval trouwens – deels – een punt. Op zichzelf kan het moeten garanderen van de veiligheid natuurlijk wèl voldoende reden  zijn willekeurig welk evenement te verbieden, met voetbalwedstrijden gebeurt dat bijvoorbeeld ook, maar de burgemeester had inderdaad ook en vooreerst moeten zeggen dat pure provocatie en intimidatie geen demonstreren is en niets met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft, en dat het daarom niet geduld wordt. Voorlopig ben ik wel blij dàt deze demonstratie in elk geval tegengehouden is. De Wagensfeldwebel (© Wltrrr) heeft echter alweer een nieuwe aanvraag ingediend.

Bron: (Omroep Brabant)