Ombudsman Van Zutphen breekt zelf zijn geloofwaardigheid af

Reinier van ZutphenDonderdagavond was het dan zover. Na eerst te hebben geweigerd antwoord te geven aan de verslaggever van het Jeugdjournaal omdat hij de verkeerde vraag stelde, kreeg de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen bij Nieuwsuur een kwartier de tijd om duidelijk te maken waarom hij Marc Dullaert niet voordraagt voor een herbenoeming als Kinderombudsman.

De verkeerde vraag.
Tegen de verslaggever van het Jeugdjournaal zei Van Zutphen dat de vraag waarom Marc Dullaert weg moet de verkeerde vraag was. Waarom werd duidelijk tijdens het gesprek bij Nieuwsuur.
Marc Dullaert wordt niet weggestuurd, nee, dat was niet waar het om draaide. Waar het omging was dat hij, Reinier van Zutphen, eenmalig de mogelijkheid had om de poppetjes ter hogere eer en glorie van zijn ego kon uitkiezen.

Eerder die dag had Marc Dullaert opnieuw aangeboden om dan tenminste voor een half jaar als waarnemend Kinderombudsman aan te blijven. Zo kan in ieder geval worden voorkomen dat er een Kinderombudsmanloze periode is. In de wet staat namelijk dat dit niet mag.

Op de handreiking van Marc Dullaert reageerde hij zoals we inmiddels al gewend zijn van Van Zutphen ontwijkend. Daar gaat hij niet over, wie dan wel werd niet duidelijk. Waarschijnlijk de Kamer, maar de vertegenwoordigers van diverse politieke partijen hadden eerder deze week al laten weten dat ook zij niet gaan over de voordracht van de Kinderombudsman.

Over verlenging dan wel tijdelijke waarneming is nu grote onduidelijkheid. Want wie gaat daar nu over? Bij een vorig voorstel om Marc Dullaert een jaar langer zijn functie te laten vervullen stak de VVD, zonder daar door enige partij over bekritiseerd te worden, een stokje voor.

Vanuit die ervaring is het begrijpelijk dat Van Zutphen zegt dat hij daar niet over gaat. Echter, hij gaat daar wel over.
Hij geeft zijn ‘fout’ vandaag toe in het NRC.

Niet de Tweede Kamer, maar hijzelf kan wel degelijk beslissen om de termijn van Marc Dullaert te verlengen.
De chaos had helemaal niet hoeven te ontstaan.
Van Zutphen had zonder enige ophef het besluit, dat hij eerder aan de besloten Kamercommissie voorlegde, gewoon uit kunnen voeren.
Marc Dullaert was dan nog een jaar aangebleven en ondertussen had Van Zutphen in alle rust kunnen zoeken naar een nieuwe Kinderombudsman.

Het klungelige gedrag van Van Zutphen heeft in één klap zijn toch al gehavende imago onherstelbaar beschadigd en nog erger, het instituut Ombudsman in diskrediet gebracht.
Misschien is het beter als hij het kruimeltje eer dat hij nog heeft aan zichzelf behoudt en opstapt.