OM: geen bewijs voor politieke beïnvloeding proces Wilders

Het OM heeft geen bewijzen gevonden van politieke beïnvloeding bij het besluit fascistenleider Geert Wilders voor de rechter te slepen wegens zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak. Dat meldde het hof waar de zaak dient vandaag. 

Volgens Wilders heeft de toenmalige Minister van Justitie Ivo Opstelten destijds bij het OM aangedrongen op vervolging. Het OM zegt dus geen bewijzen te hebben gevonden voor die stelling. De zaak tegen Wilders wordt voortgezet op 5 februari. Eigenlijk zou naast het OM ook het ministerie nog deze maand uitsluitsel geven over de vraag of er sprake is geweest van politieke beïnvloeding, maar minister Grapperhaus liet vorige week weten dat het waarschijnlijk februari wordt vóór hij uitsluitsel kan geven. De zaak staat nu op de rol voor 5 februari.

Overigens waren nóch Wilders nóch zijn advocaten vandaag aanwezig in de rechtszaal. Wilders – tuk op de slachtofferrol – zegt pas weer te komen opdagen wanneer alle informatie over politieke beïnvloeding boven tafel is gekomen.

Vandaag stond de tweede reactie van Wilders’ team op de agenda (de zogeheten ‘dupliek’). Door niet op te komen dagen heeft Wilders dat recht verspeeld, wat uiteraard een welkome, nieuwe aanleiding is eens uitgebreid het slachtoffer uit te hangen.

Een uitspraak zit er voorlopig niet in. Door alle sabotage en gedonder zal die waarschijnlijk nog wel een half jaar op zich laten wachten.

Het OM eist een boete van 5000 euro. In eerste instantie werd Wilders schuldig bevonden, maar kreeg hij geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het OM zijn tegen die uitspraak in beroep gegaan.