Oliebedrijven wisten in jaren 1980 al van klimaatprobleem door aardolie

Niet alleen Exxon was sinds de jaren 1970 al op de hoogte van het verband tussen fossiele brandstoffen en klimaatverandering. Recent ontdekte documenten tonen aan dat ook Texaco, Mobil en Shell toen al weet hadden van onderzoek dat dit verband onweerlegbaar aantoonde.

In oktober 2015 bracht de Amerikaanse krant Los Angeles Times aan het licht dat Exxon eind de jaren zeventig al op de hoogte was van de link tussen fossiele brandstoffen en de klimaatverandering, maar die kennis geheim hield. Amper een decennium later nam de oliegigant zelfs het voortouw in een campagne om twijfel te zaaien rond de klimaatwetenschap. Als gevolg van het artikel opende de deelstaat New York inmiddels een officieel onderzoek naar Exxon.

Maar dat is nog niet alles: journalisten van de Amerikaanse onderzoeksorganisatie InsideClimate News hebben nu ontdekt dat het American Petroleum Institute (API), de koepel van de Amerikaanse olie-industrie, eind jaren 1970 een werkgroep bijeenriep om het verband tussen olie en de klimaatverandering te bespreken en de nieuwste kennis te delen. In die werkgroep niet alleen Exxon, maar ook wetenschappers of vertegenwoordigers van onder meer Mobil, Amoco, Phillips, Shell en de oliebedrijven Chevron, Caltex, Unacoal en Texaco die later zouden fuseren tot het huidige Chevron.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be