Olie corrumpeert Venezolaanse gedachtevorming over postkapitalisme

De Venozolaanse professor Edgardo Lander bekritiseert het ontbreken van denken over postkapitalisme in zijn land. Merk op dat hij voornamelijk het begrip postkapitalisme gebruikt en niet socialisme.

Eveneens afwezig was een geïnformeerde en overdachte lectuur over de postkapitalistische mogelijkheden en beperkingen van de actuele transformaties in China, Vietnam en Cuba. Dit is uiteraard geen specifiek Venezolaans probleem, het is een uiting van de situatie van links, dat in alle delen van de wereld zijn onvermogen en gebrek aan geloofwaardige antwoorden heeft aangetoond ten opzichte van de globale crisis en van de manier waarop deze werd benut om de democratie verder in te dijken en een nog grotere concentratie van de macht en van de rijkdom te bevorderen.
(DeWereldMorgen)

Wie een illusie mocht koesteren dat een lamgeslagen links van Venezuela zou kunnen leren, moet die helaas voor het overgrote deel laten varen. Olie smeert er te veel fouten glad. Maar goed, een negatieve ervaring geeft ook informatie, over hoe het niet moet.