Nu ook definitief: betogen voor het klimaat mag niet meer

Oostende bleek dan toch geen goede uitwijkmogelijkheid voor de klimaatbetoging. Na Parijs en Brussel lopen de organisatoren van Climate Express tegen een derde njet aan. “We hebben twee jaar gewerkt aan een mobilisatie voor Parijs. Nu ook de toelating voor Oostende vervalt, komen we in een lastig parket”, reageert Natalie Eggermont van de klimaatbeweging.

Woensdagvoormiddag kwam het slechte nieuws. De Oostendse politiediensten werd op de hoogte gebracht dat al het beschikbare personeel naar Brussel moet om de Europese top te beveiligen. De burgemeester van Oostende, Johan Vande Lanotte, liet weten geen andere keuze te hebben dan de toelating voor de betoging in te trekken.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om met 10.000 Belgen naar de grote klimaatmars in Parijs te trekken. Alleen besliste Franse overheid om de top te laten doorgaan, maar het protestgedeelte op straat te verbieden.

Climate Express heeft eerst nog geprobeerd om een toelating te krijgen voor een betoging in Brussel, maar uiteindelijk werd het Oostende. “Na Parijs en Brussel is het nu al de derde maal dat de klimaatbeweging haar plannen moet bijsturen. De organisaties vinden het zorgwekkend dat het op dit sleutelmoment voor het klimaat quasi onmogelijk blijkt om in België een vreedzame manifestatie te organiseren”, reageert Climate Express.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be