Nu is het aan ons

Yanis Varoufakis is afgetreden als minister van financiën.
Eén van de grote morele winnaars is in een groots gebaar van een trots Griekenland naar het ‘Europa’ dat het land leeggezogen heeft, bedreigd en vernederd heeft afgetreden in het besef dat:

We of the Left know how to act collectively with no care for the privileges of office. I shall support fully Prime Minister Tsipras, the new Minister of Finance, and our government.

Bron

Vrij vertaald: Wij zijn geen plucheplakkers die zo gehecht zijn aan de privileges van het ambt. Wij geloven in de rechtvaardigheid en het belang van waar we voor staan.

Zet dit eens af tegen wat degenen die aan de verkeerde kant staan te zeggen hebben en die het meest treffend gepersonifieerd worden voor wat betreft het totaal ontbreken van enige moraal, fatsoen en empathie in de persoon van Jeroen Dijsselbloem:

I take note of the outcome of the Greek referendum. This result is very regrettable for the future of Greece.

Bron

Vrij vertaald: die klote-Grieken hebben mij een glanzende carrière in de financiële wereld door de neus geboord. Ik ben uitgescheten en geen hond die mij ooit nog wil.

Het contrast met Varoufakis kan haast niet groter zijn.
Het is nu aan de rest van Europa om de Rajoys, de Merkels, de Schäubles, de Renzi’s, de Coelho’s, de Schultzen, de Junckers en al die anderen die dachten de Grieken wel even te kunnen intimideren en uit te hongeren weg te jagen.
We zijn het aan de Grieken verplicht net zo goed als aan onszelf omwille van onze waardigheid en integriteit.
Voor de Nederlanders: je bent gek als je je nog langer de wet voor laat schrijven door leugenachtige types als Rutte, Samsom, Zijlstra, de Dijsselbloemen, de Timmermansen plus aanhang met hun gangstermethoden.

Naschrift: Ik houd niet van nationalistische en enge termen als ‘van eigen bodem’ maar met het net bekend worden van het feit dat Euclides Tsakalotos de nieuwe Griekse minister van financiën wordt (een betere had men volgens mij beslist niet kunnen kiezen), zou je kunnen zeggen dat voor het eerst sinds op zijn minst decennia een integer politicus van Nederlandse bodem minister is geworden.