Notre Dame van Gaza

Dit was de titel van een artikel van Ramzy Baroud op 23 april: “ … Notre Dame of Gaza: Our mosques and churches are also burning … “ (Middle East Monitor). In het artikel wordt verteld over hoe het er aan toeging in het Nuseirat vluchtelingenkamp in Gaza.  

Een aangrijpend artikel over hoe zijn gedachten terugschoten naar het vluchtelingenkamp in Gaza, waar Ramzy zijn jeugd heeft doorgebracht samen met o.a. zijn grootvader Mohammed, een vluchteling van het historische Palestina, toen hij op tv de 300 meter torenspits van de Notre Dame in Parijs op tragische wijze naar beneden zag vallen.

Nadat de grootvader was aangekomen in het vluchtelingenkamp hebben de toen aanwezige Palestijnen een moskee gebouwd van verharde modder, wat later weer werd vervangen door bakstenen en nog later door beton. Echter de Al-Masjid al-Kabir – de Grote Moskee, die later de naam Al-Qassam Moskee kreeg, werd tijdens de zomeroorlog volledig vernietigd door Israëlische raketten op 8 juli 2014.

Het Israëlische leger heeft in eerdere oorlogen Palestijnse Huizen van Gebed vernietigd, met name in 2008-9 en 2012. “ … Maar de oorlog van 2014 was nog de meest brutale en meest destructieve ooit. Duizenden werden gedood en velen meer gewond. Niets was immuun voor Israëlische bommen. Volgens de verslagen van de Palestine Liberation Organization zijn 63 moskeeën vernietigd en 150 beschadigd in die oorlog alleen, vaak met mensen die onderdak zochten … “ Ramzy gaat verder: “ Elke moskee, elke kerk, elk kerkhof, elk kunstwerk en elk artefact is belangrijk omdat het beladen is met betekenis, de betekenis die aan hen wordt gegeven door hen die een ontsnapping, een moment van troost, hoop, geloof hebben gebouwd of gezocht en vrede.

Op 2 augustus 2014 bombardeerde het Israëlische leger de historische Al-Omari-moskee in het noorden van Gaza. De oude moskee dateert uit de 7e eeuw en heeft sindsdien gediend als een symbool van veerkracht en geloof voor de bevolking van Gaza.
Terwijl de Notre Dame in brand stond, dacht ik ook aan Al-Omari. Terwijl het vuur in de Franse kathedraal waarschijnlijk toevallig was, was de vernietiging van Palestijnse Huizen van Gebed opzettelijk aangericht. De Israëlische schuldigen moeten nog ter verantwoording worden geroepen … “
Deze woorden kwamen uit het officiële artikel (vertaald) van Ramzy Baroud en daar moest ik aan denken toen ik vandaag het artikel “ …Israël zet historische moskee om in een bar en evenementenzaal … “ zag. Het gaat hier over de Al-Ahmar Moskee in Safed.
Het is een schande hoe men omgaat met de Palestijnse Huizen van Gebed en er wordt geen respect getoond door de bezetters voor Palestijnse eigendommen.
In de Notre Dame heeft een brand gewoed, Palestina staat al sinds 1948 in vuur en vlam, waarbij eigendommen zo maar worden onteigend of gewoon met de grond gelijk gemaakt.