Nostalgie is nog geen reden om op D’66 te stemmen

Is het een burgerschrik? Zien is geloven. PvdA, GroenLinks, SP en de islamitische partij NIDA hebben in Rotterdam een Links Pact gesloten met de bedoeling de fascisten van Leefbaar Rotterdam uit te sluiten. Die vormen een coalitie met D’66 en CDA en het valt nauwelijks te voorzien dat die niet voortgezet zal worden.
(Bij nader inzien is het uitsluiten van fascisten toch niet de bedoeling, het blijft tenslotte eigen volk, nietwaar).

In Amsterdam is afgelopen weekeinde in het vijandelijk trefcentrum De Balie naar men zegt een dergelijk Links Pact gesloten tussen PvdA, GroenLinks, SP, BIJ1 en Piratenpartij. Het Pact was een onderschrijven van een manifest over Amsterdam als “Fearless City”, zoals Barcelona en Madrid, iets waar je geen D’66 laat staan een VVD bij kunt gebruiken. Het raadslid van de Partij voor de Dieren (welke partij eerder al samenwerking met BIJ1 en Piratenpartij had aangekondigd) was verhinderd. Voor samenwerking moeten BIJ1 en Piraten wel in de raad terechtkomen, wat ik hun van harte gun, maar aan het publicitaire geweld zal het niet te danken zijn. Daarvan lijkt bij voorbaat de Baudetclub te kunnen profiteren.


Maar ik moet het nog zien, PvdA, SP en GroenLinks die zowaar het neoliberalisme opzij zetten. Het zou een historische breuk zijn met de praktijk van de afgelopen ruim dertig jaar, wat twee van die partijen betreft. En de SP heeft zich voortreffelijk gehouden aan het “verantwoordelijkheid nemen” ook wel “Modern Burgemeesterschap in Bezettingstijd” te noemen, de afgelopen vier jaar. Om dit gedrag te keren mogen, nee moeten nieuwkomers en gevestigde-wanordebrekers BIJ1, Piratenpartij en Partij voor de Dieren zorgen voor een waakhondfunctie. En niet te vergeten DENK, dat in feite ook betrokken zou moeten zijn bij bondgenootschapsvorming, de club die waarschijnlijk ongepeild goed uit de bus zal komen.

Toegegeven, de gemeenteraadsverkiezingen zijn in jaren niet zo spannend geweest. Als D’66, VVD en uiteraard de Bodeeclub uitgerangeerd kunnen worden zou Amsterdam weer een beetje Amsterdam worden, dat heb ik al eerder gezegd (toen schreef ik ook dat ik er verder over zou zwijgen; het Linkse Pact is een aanleiding er toch op terug te komen).
Maar of het fascisme met de stembus te verslaan is, hier en nu in Nederland?
Enfin, het zijn interessante tijden.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.