Nood aan humanitaire hulp stijgt, overheden besparen op hulp

ontheemdeWereldwijd hebben steeds meer mensen noodhulp nodig. In 2007 vroeg de internationale gemeenschap nog 4 miljard dollar voor noodhulp, nu is dat 20 miljard, mede door de wereldwijde vluchtelingencrisis. Steeds meer mensen moeten hulp ontberen, stelt Oxfam.

In de Oxfamstudie Righting the Wrong – Strengthening local humanitarian leadership to save lives and strengthen communities staat dat tientallen miljoenen mensen jaarlijks humanitaire hulp ontvangen. Daarnaast moeten nog eens miljoenen mensen het stellen zonder adequate hulp en bescherming en hun aantal stijgt. “Te vaak lijden ze, omdat hun regeringen hen niet kunnen of willen beschermen”, staat in het rapport.

Momenteel zijn meer dan 60 miljoen mensen in de wereld ontheemd (dit wil zeggen, op de vlucht binnen de eigen landsgrenzen) of op de vlucht (in het buitenland), verklaarde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Ongeveer 40 van de 193 VN-lidstaten hebben te maken met “crisis en geweld op hoog, middelmatig of laag niveau”, voegde hij eraan toe.

De huidige organisaties voor internationale noodhulp kunnen het stijgende aantal natuurrampen en conflicten niet bijbenen. Ook beloften om de kwetsbaarheid van mensen voor toekomstige natuurrampen te verminderen en hen te helpen zelf een humanitair antwoord te formuleren, zijn nog niet ingelost.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be