Nog steeds slachtoffers na 54 jaar verbod DDT

Een halve eeuw nadat DDT verboden werd blijft het slachtoffers maken. Dochters van vrouwen die tijdens hun zwangerschap waren blootgesteld aan DDT lopen vier keer meer kans op borstkanker. 
Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Al in de jaren 1970 was duidelijk dat het grootschalige gebruik van het bestrijdingsmiddel dichlorodiphenyltrichloroethaan (DDT) gepaard ging met geboorteafwijkingen, miskramen en vruchtbaarheidsproblemen. Ook een link met kanker werd vermoed, maar een grootschalige literatuurstudie kwam in 2014 nog tot de conclusie dat er geen significant verband kon aangetoond worden. Tenminste, niet met de generatie die werd blootgesteld, blijkt nu.

Amerikaanse wetenschappers spoorden 9300 dochters op van vrouwen die tussen 1959 en 1967 hadden deelgenomen aan een grootschalige studie naar DDT-blootstelling in de staat California. Elk van de toen onderzochte vrouwen vertoonde sporen van DDT in het bloed. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat dochters van moeders die een verhoogde concentratie DDT in het bloed hadden, vier keer meer kans lopen op borstkanker. Deze studie werd gepubliceerd door het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be