Nog 22 landen passen doodstraf toe

De mensenrechtenorganisatie Hands Off Cain stelt op 14 oktober 2014 in het Europees Parlement zijn jaarrapport 2014 voor over de wereldwijde toepassing van de doodstraf. Nog 22 landen passen effectief de doodstraf toe.

De organisatie Hands Off Cain (‘Handen af van Kaïn’1) volgt de toepassing van de doodstraf wereldwijd en publiceert hier regelmatig rapporten over. De organisatie heeft ook meegewerkt aan een nieuwe resolutie die de Algemene Vergadering van de VN in december 2014 zal stemmen – voor een universeel moratorium op de doodstraf.

Honderd landen hebben de doodstraf afgeschaft. Nog 48 landen hebben de doodstraf in de wetten staan maar passen ze in de praktijk al tien jaar niet meer toe. Dat doen ze op allerlei manieren, door de doodstraf onmiddellijk in levenslang om te zetten of door de concrete beslissing tot executie in de praktijk niet meer te nemen.

Zes landen hebben de doodstraf nog in hun wetgeving, maar respecteren een officieel afgekondigd moratorium op executies: Algerije, Equatoriaal Guinea, Guatemala, Mali, Rusland en Tadzjikistan. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be