Nobelprijswinnares: “Ik ben moslim én feministe”

Malala Yousafzai, de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 2014, oefent in een interview met het Britse Channel4 forse kritiek uit op islamofobe haatzaaiers als Donald Trump en Geert Wilders:

Des te meer je je uitspreekt tegen álle moslims, des te meer terroristen we creëren…indien je het terrorisme wilt stoppen, probeer dan niet de schuld  bij de héle moslimbevolking neer te leggen, want daarmee roep je het terrorisme geen halt toe. Het zal meer terroristen radicaliseren.

Malala Yousafzai is een Pakistaanse activiste die zich inzet voor het recht op onderwijs voor vrouwen. In 2012 werd er door de Taliban een aanslag op haar gepleegd, die ze ternauwernood overleefde. Inmiddels woont en werkt ze in Engeland. Vorig jaar kreeg ze voor haar activiteiten de Nobelprijs voor de Vrede, samen met Kailash Satyarthi. Daarmee is ze de jongste Nobelprijswinnares ooit. malalaindex

Volgens Malala Yousafzai is “gelijkwaardigheid” (equality) de kern van de islam, wat al helemáál vloeken in de islamofobe kerk is. Op de vraag of het voor haar als moslima eenvoudig was te zeggen dat ze feministe is, gaf Malala aan het probleem niet zo te zien:

..wat betreft de rechten van vrouwen wordt, in politieke termen, alles verschillend geïnterpreteerd door verschillende mensen. Voor mij gaat de Islam over gelijkwaardigheid en mezelf een feministe noemen is niet in tegenspraak met de religie