Noam Chomsky: “Podemos staat voor zelfde brutale tegenoffensief”

In een uitgebreid interview op Democracy Now gaat Noam Chomsky onder meer in op het recente Griekse akkoord en op de reactie die hij verwacht van de EU. “Als Podemos de verkiezingen wint in Spanje, moeten ze zich aan dezelfde brutaliteit verwachten.”

Amy Goodman, ankervrouw van de alternatieve Amerikaanse tv-zender Democracy Now, vroeg Chomsky naar zijn commentaar op de nieuwe politieke bewegingen Syriza en Podemos in Europa.

“Dit is zeer betekenisvol. Merk hoe men daarop heeft gereageerd. De reactie op Syriza was extreem brutaal. Ze hebben een beetje vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen, maar niet veel. De Duitsers hebben zeer hard op hen ingehakt.”

“Wat daar gebeurt met de strenge overheidsbesparingen (‘austerity’), is in werkelijkheid een echte klassenoorlog. Economisch gezien heeft de huidige ‘austerity’ geen enkele zin, tijdens een recessie maken besparingen de situatie alleen maar erger. De Griekse schuld is in verhouding tot het BNP1 nog gestegen tijdens de periode (sinds 2008) dat het beleid er zogenaamd op was gericht die te verminderen.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be