Noam Chomsky: “Met Trump komt de klimaatcatastrofe angstwekkend dichtbij”

schermafbeelding-2017-01-03-om-14-16-30Chomsky’s toespraak op 5 december 2016

(samenvatting van de voornaamste citaten)

“Wij staan nu voor de meeste ernstige bedreiging ooit in de menselijke geschiedenis. We worden letterlijk bedreigd in onze overleving als menselijke soort: door een mogelijke kernoorlog en door de voortschrijdende milieucatastrofe. Dit zijn ernstige zaken, die niet uitgesteld kunnen worden”

“Op 8 november 2016 (dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, gewonnen door Donald Trump) werden deze dreigingen urgenter dan ooit. Als we willen dat het menselijke experiment geen rampzalige mislukking wordt moeten we die dreigingen direct aanpakken.”

IJskoude douche van 8 november
“Ik ben oud genoeg om me de toespraken van Hitler te herinneren en de massameetings in Nürnberg (E: Nuremberg, NL: Neurenberg). Ik begreep de woorden niet maar de toon en de reactie van de menigte was genoeg om voor altijd in mijn geheugen gebrand te worden. Ik vond het zeer onaangenaam toen ik de resultaten (van de presidentsverkiezingen) zag binnenkomen. Tegelijk zie ik dat wat er ondertussen in Europa gebeurt ook vreselijk angstwekkend is.”

“De reactie in Europa op 8 november was er een van ongeloof, shock, horror. Het werd redelijke goed weergegeven met de frontpagina van het Duitse weekblad Der Spiegel. Er staat een cartoon op van Trump die met open mond als een meteoor op de aarde afstevent om ze op te slokken. De titel was ‘het einde van de wereld’ met als ondertitel ‘zoals we hem gekend hebben’.”

“Dat houdt verband met andere dingen die zich tegelijkertijd afspeelden, gebeurtenissen die volgens mij veel belangrijker zijn, meer bepaald in Marrakech, Marokko. Daar kwamen 200 landen samen voor de klimaatconferentie COP22. Het doel van die conferentie was om de nogal vage beloften van de vorige klimaatconferentie COP21 in Parijs in december 2015 te implementeren.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be