Noam Chomsky: “Kapitalisme en democratie zijn een contradictie”

Recent gaf Noam Chomsky de lezing ‘Capitalist Democracy and its Prospects’. Daar gaf hij volgend antwoord op de vraag of kapitalisme en democratie samen kunnen gaan. “Kapitalisme en democratie zijn een contradictie.” Chomsky heeft het over de VS, maar zijn antwoord is zeer herkenbaar voor de EU.

Op 30 september 2014 sprak Noam Chomsky in de Amerikaanse stad Dorchester in de staat Massachussets. Zijn lezing werd georganiseerd door de Service Employees International Union (SEIU). Deze vakbond verenigt ongeveer 1,9 miljoen werknemers in de VS en Canada in de sectoren van de gezondheidszorg, openbare diensten en onderhoudsdiensten.

Na de lezing vroeg een toeschouwer of kapitalisme en democratie verzoenbaar zijn. In 18 minuten gaf Chomsky een overzicht van het ontstaan van het kapitalisme, besprak hij wat Adam Smith – de grote goeroe van de vrijemarktdenkers – écht dacht en legt hij uit waarom de Eerste en de Derde Wereld geworden zijn wat ze vandaag nog steeds zijn.

“Ik begon mijn lezing met te zeggen dat het verband tussen kapitalisme en democratie een contradictie is. Een kapitalistische democratie kan gewoon niet bestaan. De mensen die op een of andere manier echt in de vrije markt en het kapitalisme geloven, of minstens doen alsof, vragen helemaal geen democratie.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be