Nieuwe Twitterregels leiden tot censuur van activisten

Afgelopen maandag publiceerde Twitter nieuwe privacy regels. Niet geheel toevallig gebeurde dit tegelijk met het opstappen van CEO Jack Dorsey. Binnen enkele dagen hebben de privacyregels al geleid tot de schorsing van verschillende Twitter accounts van activisten of organisaties die extreem-rechts onderzoeken.

Toen maandag het opstappen van Jack Dorsey, een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, bekend werd gemaakt, werd er vanuit rechtse kant direct al kritiek geleverd op de nieuwe CEO Parag Agrawal. Zijn aantreden zou leiden tot censuur van conservatieve politici, veel van de kritiek had echter een xenofobe reden

Op dezelfde dag kondigde Twitter ook nieuwe privacy regels aan, die stellen dat je zonder toestemming geen foto’s of video’s mag plaatsen van individuen. De enige uitzondering hierop zijn als de foto’s zijn gemaakt zijn tijdens gebeurtenissen die van belang zijn van de gemeenschap. Deze regels zijn al in overeenstemming met privacy regels in de EU. Critici gaven direct aan dat bijvoorbeeld de video van de moord op George Floyd, hierdoor nooit zoveel publiciteit zou hebben gekregen. 

Onderzoekers naar extreem rechts zoals antifascistische groepen of de vrijwilligers die onderzoek deden naar de bestorming van het Capitool op 6 januari waren ook direct bezorgd. Dergelijke twitteraccounts delen vaak foto’s en video’s van extreemrechtse personen om meer informatie te verkrijgen of om de gemeenschap te beschermen tegen geweld en xenofobie. Twitter zegt dat de regels minderheden, vrouwen en activisten moeten beschermen. Vage subjectieve regels leiden echter meestal tot een voordeel van machtige en rijke partijen, die advocaten kunnen betalen. 

Deze vrees is nu de waarheid geworden, binnen enkele dagen zijn al verscheidene accounts geschorst. Het account  @Skyspider van een journalist moest al een video verwijderen waarin 2 extreemrechtse figuren een aanval op een journalist beramen. Een account van een onderzoeker (@StonePgh) moest verscheidene video’s verwijderen over J6 verwijderen. Ten slotte is ook het account van het gerespecteerde antifascistische collectief, Atlanta Antifascists, geschorst omdat zij een foto deelden van een student die een racistisch protest organiseerde. Misschien wordt het tijd voor activisten om een Mastodon account op te zetten, zines te maken of gewoon op een blog te posten.

Photo by Alexander Shatov on Unsplash