Nieuwe Griekse regering: economie is er voor de mensen, niet omgekeerd

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft gisteren 8 februari zijn regeringsverklaring afgelegd voor het nieuwe parlement. Een sociaal-democratisch programma dat in de context van het huidige dominante ultrarechtse vertoog in Europa evenwel heel radicaal zal worden gevonden:

Het door de trojka van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds opgelegde besparingsprogramma wordt stopgezet. Eerste minister Tsipras kondigt tevens een aantal sociale en fiscale maatregelen aan die de humanitaire crisis van de Griekse bevolking aanpakken.

Het minimumloon wordt van 683 euro opgetrokken naar 751 euro, een toename van 10,9 procent. Mensen met een zeer laag inkomen zullen recht hebben op gratis elektriciteit en gratis voedsel. De concrete modaliteiten voor deze toekenning zullen door de regering uitgewerkt worden.

Er komt naast de klassieke belastingen op de inkomsten ook een belastingsysteem op bezit. De bedoeling van dat nieuwe fiscale systeem maakt Tsipras duidelijk. “De rijken zullen betalen.” Met andere woorden, de elite die tijdens de crisis nog rijker is geworden dan ze voor de crisis al was, zal moeten bijdragen aan de oplossing van de crisis.

Commerciële media zullen moeten gaan betalen voor het uitzendrecht. Dit klinkt heel redelijk maar men dient op te letten hoe dit in de gelijkgeschakelde media elders zal worden aangekondigd en uitgelegd: als een barbaarse aanval op de vrijheid van meningsuiting van “oppositionele zenders”?

Zie verder hier.