Nieuw zonnepaneel maakt zonne-energie voor iedereen toegankelijk

Een nieuw draagbaar zonnepaneel met geïntegreerde batterij maakt het mogelijk overal ter wereld stroom op te wekken en direct te gebruiken. “We maken zonne-energie toegankelijk voor een groot deel van de wereldbevolking.”

Wie op dit moment zonne-energie wil opwekken, moet een eigen huis hebben waar de panelen op passen, een omvormer en een aparte opslag voor de opgewekte energie of aansluiting op het net. Het is een behoorlijk ingewikkelde constructie, die niet voor iedereen toegankelijk is. “Daar wilden we verandering in brengen”, zei Christopher Estes, CEO van SunCulture en bedenker van de “Solpad” deze week in het Amerikaanse San Francisco werd gepresenteerd.

Het is een draagbaar zonnepaneel met geïntegreerde omvormer en batterij. Je kunt hem overal ter wereld neerzetten en gebruiken voor meerdere elektrische apparaten tegelijk. Met smartmeters en een mobiele app kun je daarnaast precies regelen hoe je je opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk gebruikt.

“Dit verandert de manier waarop mensen deze technologie gebruiken compleet”, zegt Emily Kirsch, mede-oprichter en CEO van Powerhouse, een incubator en acceleratorprogramma voor solar startups. “Niet alleen in de VS, maar ook in ontwikkelingslanden.”

Internethotspot

Vier jaar is er in het geheim aan gewerkt. Slechts een klein groepje investeerders werd bij het project betrokken en met een team van slechts tientallen mensen werd de Solpad ontwikkeld.

De Solpad moet zonne-energie toegankelijk maken voor iedereen ter wereld. Of dat nou iemand in een huurappartement zonder eigen dak in een westerse stad is, of een gezin op het platteland van Oost-Afrika. “Chris (CEO van SunCulture, red.) heeft bij het ontwerp ook heel erg aan de humanitaire mogelijkheden gedacht”, zegt Rick Abrahams, arts uit Tennessee en de allereerste investeerder in Solpad. “Ik zie voor me dat medische centra in afgelegen gebieden hier massaal gebruik van gaan maken.”

Eén opgeladen Solpad biedt 550 Wh aan stroom en meerdere Solpads zijn gemakkelijk aan elkaar te koppelen. Ieder apparaat is voorzien van een lichtbron, “zodat je hem gemakkelijk kunt vinden als er stroomuitval is”, zegt Estes. Daarnaast is iedere afzonderlijke Solpad ook een internethotspot. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be