Nieuw EU-plan voor herverdeling vluchtelingen

Geen mens is illegaalDe Europese Commissie zou overeenstemming hebben bereikt over de herverdeling van vluchtelingen over de landen van de EU. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Het zou met name gaan om de ontlasting van landen uit het zuidoosten van de EU, die het zwaarst door de vluchtelingencrisis getroffen zijn. Verwacht werd dat het uitsluitend om vluchtelingen in Italië, Griekenland en Hongarije zou gaan, maar volgens de concepttekst zouden ook Slovenië en Kroatië voor deze maatregel in aanmerking moeten komen.

Hongarije heeft overigens aangegeven niet gediend te zijn van deze vorm van hulp, waarmee een contingent van 54000 vluchtelingen is vrijgekomen, om de terminologie van de EU te hanteren. In totaal zou het gaan om 160.000 mensen. Jongstleden maandag slaagden de EU-ministers er niet in tot overeenstemming te komen. Volgens de FAS weigerden Roemenië, Tsjechië en Slowakije in te stemmen met de door de EU voorgestelde herverdelingssleutel. In tegenstelling tot eerdere berichten zouden Polen en de Baltische staten wél akkoord zijn gegaan.

Komende dinsdag wordt het concept in Brussel voorgelegd aan de Europese ministers van Binnenlandse Zaken. Duitsland heeft erop gezinspeeld dat landen die blijven weigeren mee te werken op financiële sancties kunnen rekenen.

Bron: Frankfurter Allgemeine