Nieuw anti-bont initiatief geeft zich bloot

De eerste campagneafbeelding, met daarop de initiatoren van de actie.
De eerste campagneafbeelding, met daarop de initiatoren van de actie.
Letterlijk!

Want op boycotbont.nu is een campagne van start gegaan om iedereen die tegen bont is de kans te geven daar een helder statement over te brengen: door middel van een naakte fotoshoot. De organisatoren hebben een aantal goede fotografen bereid gevonden om een groot aantal mensen te vereeuwigen in stijlvolle zwart-wit foto’s om het statement ‘Bont? Ik draag liever niets’ te verkondigen.

Hiermee hopen ze op Fur Free Friday (vrijdag 25 november), de internationale dag tegen bont, een statement op sociale media te kunnen maken, waar iedereen die door een fotograaf op de gevoelige plaat gezet is (of zelf een foto gemaakt heeft, dat kan natuurlijk ook!) zijn of haar profielfoto verandert.

De actie is geïnspireerd door de Peta-campagne A ‘I’d Rather Go Naked Than Wear Fur.’ Maar in tegenstelling tot deze campagne, waar geteerd werd op beroemdheden, is dit een poging om vanuit een persoonlijk signaal bontdragers te wijzen op het feit dat hun modekeuze voor veel mensen afstotelijk is.

Het feit dat 84% van de Nederlanders tegen het doden van dieren voor bont is staat in schril contrast met het feit dat bont weer eens bezig is met het maken van een opmars op de catwalks en in het straatbeeld. Door via Facebook de boodschap te verspreiden pogen de initiatiefneemsters de meestal jonge en ongeïnformeerde mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn te raken waar ze het voelen: in hun ego. Door de sociale druk om geen bont meer te dragen te verhogen willen ze een maatschappelijk debat ontketenen.

Via de website is het mogelijk je direct in te schrijven voor een (gratis)  fotosessie, en vanaf 23 november zal er een speciaal antibont-fotolijstje beschikbaar zijn zodat er geen twijfel over hoeft te bestaan waarom je ineens naakt bovenaan je tijdlijn prijkt!