Nexus Instituut biedt Russische alt-right denker Aleksandr Dugin een podium

Op 18 november is de Russische activist Aleksandr Dugin een van de sprekers op de Nexus-conferentie 2017 in Amsterdam. Nexus, een instituut dat zegt zich sterk te maken voor de Europese humanistische traditie, werd in 1991 eerst als tijdschrift met de gelijkluidende naam opgericht door publicist Rob Riemen. Sinds 1994 organiseert Riemen lezingen, conferenties en symposia waar internationaal befaamde schrijvers, filosofen en kunstenaars het woord voeren of muziek ten gehore brengen. Het omvangrijke adresboekje van Riemen bevat een doorsnee van de mondiale intelligentsia en blijkbaar staat daarin nu ook het 06-nummer van Dugin. Een opmerkelijke keuze voor een instituut dat volgens haar eigen motto “een contrapunt” wil “zijn voor kleinheid van geest, verzuiling en nationalisme, de troosteloosheid van het niets weten en het fanatisme van het enig weten”.

De Nexus-conferentie van dit jaar heeft als thema “The Last Revolution”. In de full color brochure van Nexus staat de volgende ronkende tekst: “De Jasmijnrevolutie, de Egyptische Revolutie, Euromaidan: het is nu moeilijk voor te stellen dat de Russische Revolutie, precies een eeuw geleden, beloofde de laatste revolutie te zijn. Ondanks bolsjewistisch optimisme en dromen van gelijkheid bracht zij evengoed, net als andere opstanden, een angstaanjagende vernietiging van vrijheid, waarden en waarheid… Wat voor vrijheidsbeweging wacht de 21e eeuw? En wie zijn de individuen die tegen gevestigde machten in durven denken, die wel in opstand komen? Waar halen zij die kracht vandaan? Wat zal de ware laatste revolutie zijn?”

Sprekers als de Franse filosoof Bernard-Henry Levy, de Tunesische filosoof-activist Rached Ghannouchi, journalist Leon Wieseltier, maar ook oud-bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten William Fallon, zullen hun licht laten schijnen over deze politieke en historische thematiek. Ook “politiek-filosoof” Dugin mag op 18 november deelnemen aan het rondetafelgesprek in het Nationale Opera & Ballet theater in Amsterdam

Nieuw rechts

Riemen heeft al meerdere keren aanvaringen gehad met de PVV, nadat hij de partij een fascistische partij noemde in onder andere zijn boekje “De eeuwige terugkeer van het fascisme”. Waarom hij dan een niet geheel frisse filosoof [understatement] naar Nederland haalt, is een raadsel. Gaat Riemen Dugin ontmaskeren? Hoopt hij dat de Russische nationalist in de discussie het onderspit zal delven? Wil Riemen een geheel ander geluid laten horen? De aanbevelingstekst in de brochure biedt niet direct een aanknopingspunt: “Aleksandr Dugin is als politiek filosoof de ideologische grondlegger van de huidige Russische buitenlandpolitiek en een invloedrijk adviseur van president Putin. Hij is de oprichter van de Russische Euraziatische Partij en de voornaamste voorvechter van het eurazianisme, de theorie die stelt dat Rusland een unieke culturele positie tussen Europa en Azië inneemt die onverenigbaar is met westerse liberale waarden. Dugin ziet het liberalisme als een groot kwaad en typeert zichzelf als een van de gevaarlijkste filosofen ter wereld; zijn ideeën worden in de westerse wereld als extreem beschouwd, maar gezien hun invloed op de politieke agenda’s van verschillende grootmachten is het absoluut noodzakelijk er kennis van te nemen.”

Voor een fascismebestrijder is het een raadsel waarom Riemen niet meer vertelt over de dubieuze connecties van Dugin, zijn echte ideeëngoed en bijvoorbeeld de huisuitgever van de Russische anti-liberaal. Die uitgever is Arktos Media, thuisbasis voor alt-right en nieuw rechts. Naast boeken geeft de uitgeverij ook cd’s uit van neo-heidense en Scandinavische folk. Oprichter en eigenaar is Daniel Friberg. Deze Zweedse industrieel heeft, ondanks zijn relatief jonge leeftijd, al een lange staat van dienst binnen extreem-rechts. Hij is een van de oprichters van Motpol, een conservatieve en traditionalistische denktank in Zweden. Ook werkt hij voor altright.com (hoeft geen verdere introductie; de about-pagina begint met een video van de National Policy Institute van Richard Spencer). Arktos geeft boeken uit van de bekende auteurs van de nouvelle droite, zoals Alain de Benoist en Guillaume Faye. De laatste staat bekend om zijn pamfletten tegen immigratie, moslims en feminisme; Faye spreekt over de “kolonisatie van Europa”. Hij is de grondlegger van het ‘archeofuturisme’ (tevens de titel van een van zijn boeken). In dat idee komen traditionalisme, spiritualiteit en soevereiniteit samen; allemaal onder de noemer dat het avondland – in het gedachtegoed van nouvelle droite niet per se christelijk – in levensgevaar is. Daarvoor waarschuwde ook Dominique Venner, een neo-heiden die in mei 2013 en public zelfmoord pleegde in de Notre Dame in Parijs. Venner is een van de auteurs die Arktos uitgeeft. De Benoist is de grondlegger van de nouvelle droite en hoewel hij ruzie kreeg met Faye – ruzie is een constante binnen extreem-rechts – draagt ook De Benoist de ideeën uit dat Europa door migratie en feminisering verzwakt is en dat er een terugkeer nodig is naar de oude, heidense wortels van het continent. Het laatste boek van De Benoist gaat bijvoorbeeld over de “Indo-Europeanen” en heeft als subtitel “Op zoek naar een thuisland”. Dat mythische ‘thuisland’ is ook de droom van de identitaire beweging, die haar oorsprong kent in Frankrijk, maar tegenwoordig ook in Duitsland, Oostenrijk en Nederland aanwezig. Niet verbazingwekkend dat Arktos hun manifest in acht andere talen uitbrengt.

Lees verder bij de bron: Doorbraak.eu