Next stop: En Frenkhaus

260px-Stadionplein_Amsterdam_01Goed een maand geleden heb ik het traject nog afgelegd en toen heetten de haltes nog gewoon zoals het hoort. Halte Hobbemastraat. Halte Stadionplein. Enigszins geërgerd was ik wel steeds over de manier waarop de laatste naam werd omgeroepen op het robotbandje: klemtoon op de eerste lettergreep, een spreekziekte die in De Media tot grote hoogte is opgevoerd. Het is Stadionplein, niet Stadionplein.

De ergernis is ongedaan gemaakt. Zoals de wijd open ruimte van het plein in een met hekken afgezette zandvlakte is veranderd, waarin nog de opstallen van een grote snackbarketen staan – wachtend op…?
Er moet iets met “allure” komen, dure huizen, die bij “het stadsdeel” passen. Ach ja, zis is vieviediekuntrie, de partie for de undertakers regeert, zeker hier in Amsterdam Zuid. De vastgoedmaffia heeft trouwens ook goede banden met de PvdA, zoals dagelijks gesymboliseerd door de ongekozen burgemeester.

De komende allure van het Plein moet worden onderstreept doordat de halte niet meer – verkeerd uitgesproken – Stadionplein heet maar “Olympisch Stadion”. Alsof er ooit nog Olympische Spelen in gehouden zullen worden. Allure! 1928, dames en heren, in 1928 waren die Olympische Spelen in Amsterdam.

Halte Hobbemastraat heet nu Halte Rijksmuseum. Wonderbaarlijkerwijze wordt het woord nog in vier lettergrepen uitgesproken. Het inzicht hiertoe is allang niet meer bezit van ieder geletterd te achten persoon. Waarom heet de halte nu plotseling zo? Ik denk dat het om de zelfde reden is waarom de VVD lijn 10, die al meer dan een mensenleeftijd naar de Van Hallstraat rijdt, naar het Westerpark wil laten rijden. Nee, een (kleine) verlenging vinden ze daarvoor niet nodig. Maar het Westerpark is een “plek” waar “lekker veel geld verdiend” wordt aan mensen die er uit gaan, tegenwoordig – het terrein van de voormalige Westergasfabriek. Allure. Lekker veel geld verdienen. De tram filmt nu “Van Hallstraat Westerpark”, bij wijze van compromis en om er aan te wennen. Het Rijksmuseum, daar wordt lekker veel geld verdiend. Wie is die Hobbema in ’s hemelsnaam tenslotte?

Het wachten is op de onvermijdelijke naamsverandering van de halte Westermarkt. De grootste toeristentrekpleister is daar nu eenmaal het En Frenkhaus. Daar wordt toch lekker veel geld verdiend! Ik merkte het toen ik argeloos café De Oude Wester betrad, na jaren – Lief woonde in de studentenflat die plaats heeft moeten maken voor prettige uitbouw van het En Frenkhaus dus het uitgaansleven in de buurt ken(de) ik. Ik werd nu echter in Steenkolenengels begroet, zodat ik onmiddellijk rechtsomkeert maakte.

Degene die Anne Frank verlinkt heeft had lekker veel geld verdienen tenslotte ook hoog in het vaandel staan. Zij heeft drie rijksdaalders opgeleverd. Dat lijkt niet veel, maar beleg het maar eens en kijk wat er met rente en al van geworden is anno 2014. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je zo’n kansje laat gaan. Als ik het niet doe doet een ander het en drie rijksdaalders is toch wel mooi zeven vijftig (voor de jongsten onder ons).

Lekker veel geld verdienen in en aan een stad waar Hobbema niet gekend wordt. Waar ooit Olympische Spelen zijn gehouden. Waar ooit gasfabrieken hebben gestaan. Waar een tiende van de bevolking is vermoord.