Nette rechtse studenten blijken achter de schermen nazi’s te zijn

De nette nationalistische jongeren van het Vlaamse Schild & Vrienden blijken achter de schermen ordinaire nazi’s te zijn. Dat blijkt uit een reportage van Pano, de Vlaamse tegenhanger van Tegenlicht (maar dan beter). 

Op Discord en besloten Facebookpagina’s laten de net in het pak zittende Vlaamse nationalisten hun ware aard zien: liefde voor het gedachtegoed van de nazi’s, antisemitisme en racisme.

Racistische, antisemitische en seksistische ‘grappen’ en opmerkingen zetten de toon in de online-discussiegroepen, die doorgaans goed afgeschermd zijn voor de buitenwereld. Sympathisanten posten weerzinwekkende filmpjes van onder meer lijdende, ondervoede zwarte kindjes met als begeleidend opschrift ‘I don’t care. I love it’, organiseren een valse geldinzamelactie voor een zweep ‘om een luie tyfusneger’ op school te krijgen en plaatsen een foto van een ‘Joodse Rolex’, waarbij de wijzerplaat is vervangen door een gasmeter.

De Vlaamse nazi-jeugd beperkt zich niet tot verbaal geweld. Regelmatig bezoek aan de schietbaan blijkt een vereiste te zijn. Diverse leden van Schild & Vrienden paraderen trots met vuurwapens, waaronder zo op het oog zelfs semi-automatische wapens.

Minder spectaculair dan het macho geposeer met vuurwapens, maar waarschijnlijk een stuk gevaarlijker zijn de pogingen van Schild & Vrienden maatschappelijke organisaties te infiltreren. Op dat vlak zijn successen niet uitgebleven. Führer Diels van Langenhoven maakt deel uit van de Raad van Bestuur van de Universiteit van Gent en vier leden van de beweging zijn gekozen in de Vlaamse Jeugdraad.

Het zal ook niemand verbazen dat leden van Schild & Vrienden actief zijn binnen het Vlaams Belang en de N-VA. De beweging verzorgde ook de ‘beveiliging’ voor staatssecretaris van immigratie, Theo Francken. Ook al weinig verrassend: Van Langenhoven koestert warme gevoelens voor onze poldernazi Thierry Baudet en bezocht de zomerschool van het FvD:

Bovenstaande tweet is inmiddels door Van Langenhoven verwijderd. Drie keer raden op wiens verzoek.

In nazikringen nationalistische kringen is na de reportage van Pano paniek uitgebroken. Volgens Schild & Vrienden is het allemaal een complot van de MSM. Van Langenhoven haalde zich de lachers van het hele land op de hals door met droge ogen te beweren dat iemand anders zich voor Diels van Langenhoven uitgeeft.

De schok is groot in België, ook al kan het allemaal niet als een verrassing komen. De N-VA – waar men echt wel wist wat voor vlees men in de kuip had – raakte vandaag in paniek en is links en rechts aan het royeren geslagen:


Ook binnen de Vlaamse Jeugdraad is men zich lam geschrokken: tegen twee leden van Schild & Vrienden is inmiddels een uitsluitingsprocedure gestart.

De reportage is hier terug te zien. Vanavond op Canvas meer onthullingen in een reportage van Patrik Hermansson (Hope not Hate), die undercover ging binnen de ‘Alt-Right’ (een eufemisme voor nazi’s). Aanvang: 21:20 uur.


Update: Dries van Langenhoven is door de Universiteit van Gent op straat gebonjourd