Nette mensen doen zoiets niet!

“Dat zullen we nog wel eens zien!”

Jongere mensen kennen de uitspraak wellicht niet, maar hij is zo te vinden op Youtube. Hij is uit een conference van Freek de Jonge.

En toen ik vanmorgen las dat Freek op het Boekenbal was opgestaan en had geroepen dat we in opstand moesten komen tegen het fascisme, las ik ook een hoog ‘tut-tut’ gehalte als antwoord en moest ik onmiddellijk denken: “Nette mensen doen zoiets niet!” Volgens sommige mensen dan.

Het probleem is dat de ‘nette’ mensen de ‘onnette’ mensen al veel te lang hun gang hebben laten gaan. Janmaat werd nog in de kiem gesmoord. Pim mocht zijn goddelijke gang gaan en alles daarna is geschiedenis. Geschiedenis van de verrechtsing van Nederland. Sociaal met elkaar omgaan, welnee!!!! De dikke ikke eerst, want stel je voor dat je iets mis loopt.

Was het moment goed gekozen? Tja, daar kun je over discussiëren. Is het Boekenbal het Boekenbal als er niet iets gebeurt? Nee. Het was geen disrespect naar de slachtoffers in Utrecht, het was opkomen voor iedereen die genoemd is in de speech van Baudet. Ieder weldenkend mens, iedereen die tegen racisme is, iedereen die tegen discriminatie is. Juist de mensen die daar waren, schrijvers, kunstenaars, mensen met ideeën, juist zij moeten opstaan. Eigenlijk moeten wij allemaal opstaan, elke keer weer, ja we worden er moe van, want we doen het al zo’n twintig jaar.

Over Freek is inmiddels veel gezegd en geschreven. Maar over het volgende, heb ik niet zo veel gehoord. Ik heb ook getwijfeld, of ik er aandacht aan zou besteden, ik zet er in ieder geval geen link bij, ga hem niet promoten. Maar gisteren bij de stille tocht in Utrecht liep ook Wagensveld van Pegida. De nette burgemeester had gezegd, dat hij mee mocht lopen, maar wel zonder vlaggen. Kijk zo doen nette mensen dat, die faciliteren gewoon fascisten. Dit was een schop na voor alle moslims die meeliepen.

En hiervan zeg ik dan hartgrondig: ,,Nette mensen doen zoiets niet!!!!!!”