Netanyahu verdacht van omkoping en fraude + Aanvulling

Benjamin Netanyahu Illustratie: Wikipedia

De Israëlische premier Netanyahu wordt door de politie verdacht van fraude, omkoping en misbruik van vertrouwen. Het OM onderhandelt momenteel met Ari Harow, de voormalige chef-staf van Netanyahu. In ruil voor het afleggen van een belastende verklaring is het OM bereid Harrow immuniteit te verlenen. Het OM heeft de rechter verzocht alle betrokkenen in deze zaak een zwijgplicht op te leggen. Dat verzoek werd gisteren door de rechter toegekend. Volgens Netanyahu is er niks aan de hand en hebben we hier te maken met een tegen hem gericht complot van politieke tegenstanders.

Netanyahu wordt ervan verdacht giften – waaronder dure champagne en juwelen – van rijke donateurs te hebben aangenomen. In ruil daarvoor zou hij zijn positie gebruikt hebben om die donateurs diensten te bewijzen.

Daarnaast beschikt de politie over bandopnamen waarop Netanyahu de uitgever van Yedioth Ahronoth, Arnon Mozes, onder druk probeert te zetten wat positiever over hem te berichten. Als tegenprestatie beloofde Netanyahu Yedioth’s grootste concurrent, Israel Hayom, zoveel mogelijk in de wielen te zullen rijden.

Bron: Ha’aretz

Aanvulling: het OM heeft overeenstemming bereikt met Harow, wat vrijwel zeker betekent dat het OM Netanyahu gaat vervolgen.