Netanyahu krijgt één stem meer dan Gantz om een nieuwe regering te vormen

En hoe staat het met de formatie van een regering in Israel? Wel, Netanyahu heeft net iets meer voorkeur gekregen dan Gantz. Hij zal vermoedelijk de nieuwe formateur worden. Hoe dat mogelijk is?
De Israelische kranten schrijven deze maandag dat de Verenigde Lijst (van Arabische partijen) in hun gesprek met president Rivlin weliswaar hun voorkeur gaven aan Gantz, maar dat Ahmed Tibi, als adjunct-leider van de Verenigde Lijst, verduidelijkt heeft dat drie van hen daar niet aan meedoen. Gantz krijgt dus de steun van 10 leden van de Verenigde Lijst, en samen met zijn eigen 33 Knessetleden, plus de stem van de Democratische Unie (5) en Arbeid-Gesher (6) komt hij daarmee op 54 zetels. Netanyahu daarentegen komt met zijn eigen Likud (31), plus de religieuze partijen (samen 17) en Yamina (rechts, 7) op 55 zetels uit.
Na twee vergaderingen, waarin geen overeenstemming kon worden bereikt, heeft Ayman Odeh, de fractieleider van de Verenigde Lijst, negen anderen meegekregen met zijn standpunt dat om het tijdperk-Netanyahu te beëindigen een stem nodig was voor Gantz. Al die tijd was er echter een significante oppositie daartegen.

– Lees verder bij de bron, Abu Pessoptimist