Neoliberalisme en opstand in Ethiopië

Minister Ploumen liet weten in de media bezorgd te zijn over de situatie van de Nederlandse boeren in Ethiopië, nadat verschillende kwekerijen, waaronder vier Nederlandse, waren aangevallen door opstandige Ethiopiërs uit Oromiya, het gebied van de Oromo-bevolking.

De media schetsen een beeld waarin de bedrijven het slachtoffer lijken van een nationaal en plaatselijk conflict, maar achter de sluiers van deze slachtofferrol blijkt de situatie het onvermijdelijke gevolg van een neoliberaal en onderdrukkend systeem.

Volgens Nederlandse media zijn de recente opstanden te verklaren door het overheidsplan om de grenzen van de hoofdstad Addis Ababa stevig uit te breiden als gevolg van de enorme groei van de stad. Maar dit is slechts een aspect: het is het gevolg van een veel groter geheel van onrecht dat al tientallen jaren plaatsvindt.

De staat heeft elke opstand van de Ethiopiërs, voornamelijk studenten en boeren, met harde hand neergeslagen. Sinds november vorig jaar werden vierhonderd mensen doodgeschoten en tienduizenden opgepakt. De rol van de Nederlandse bedrijven is niet gering. Met een beleid dat vooral de rijken rijker maakt, profiteren zij van het uitbuiten van een arme bevolking.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Bonus:


Heineken als subsidievanger via Ethiopië


Duurzame eerlijkehandelrozen