Nee, Donald, het is geen populariteitsprijs

De winnaar in 1938, Adolf Hitler
De winnaar in 1938, Adolf Hitler

Time’s Man Of The Year (pas op: zelfspelende video en geluid!) is geheel onverwachts niemand minder dan de aanstaande president van de Verenigde Staten van Amerika. Of, zoals Time het pakkend omschrijft: van de Verdeelde Staten van Amerika.

Hij is hiermee toegetreden tot het illustere gezelschap van Adolf Hitler, Jozef Stalin, Haile Selassie, de computer, demonstranten en jou.

For reminding America that demagoguery feeds on despair and that truth is only as powerful as the trust in those who speak it, for empowering a hidden electorate by mainstreaming its furies and live-streaming its fears, and for framing tomorrow’s political culture by demolishing yesterday’s, Donald Trump is TIME’s 2016 Person of the Year.

“Omdat hij Amerika eraan herinnert dat demagogie wordt gevoed door wanhoop, en dat de waarheid slechts zo sterk is als het vertrouwen in diegenen die hem verkondigen, voor het geven van macht aan een verborgen electoraat door hun woede naar de mainstream te halen, en hun angsten te live-streamen, en door het omkaderen van de politieke cultuur van morgen door die van gisteren te slopen, is Donald Trump de Time Persoon van het Jaar 2016″

Trump zal -narcist dat-ie is- ongetwijfeld denken dat de mensen bij Time hem hiermee een complimentje geven: wat de benoeming eigenlijk betekent is uiteraard dat hij de hele wereld overhoop heeft gehaald met zijn op leugens en grootspraak gebaseerde overwinning, waarmee het fascisme nu ook openlijk haar tanden durft te laten zien in the land of the free and the home of the brave.