Nederlandse vluchtelingenopvang groot schandaal

Wereldwijd zijn 51 miljoen mensen op de vlucht volgens de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie. Het aantal aanvragen in Nederland neemt toe, vooral uit oorlogsgebieden. Maar de schending van hun fundamentele rechten houdt in Nederland vooralsnog niet op. Renate Klinkenberg kijkt naar het beleid.

De grootste groep vluchtelingen, 11 miljoen mensen, is afkomstig uit Syrië en Irak. Ook in Soedan, Afghanistan, Somalië en Congo zijn miljoenen mensen ontheemd geraakt. De opvang vindt vooral in buurlanden plaats. Volgens een conservatieve schatting zijn er dit jaar al 2200 migranten omgekomen bij deze riskante oversteek van Noord- Afrika naar Europa.

Opvallend is dat Nederland in de eerste helft van dit jaar 12.280 asielaanvragen heeft gekregen, een verdubbeling van het aantal het jaar daarvoor. Maar dit is weinig vergeleken met de miljoenen mensen die in Turkije, Libanon en Irak worden opgevangen. Libanon heeft 1 miljoen Syrische vluchtelingen binnen zijn grenzen, terwijl het land zelf 3 miljoen burgers heeft. Turkije ving in september meer dan 150.000 Syriërs op die op de vlucht waren voor het leger van Islamitische Staat, bovenop de vele duizenden Syriërs die al waren gevlucht voor dictator Assad.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: socialisme.nu