Nederlandse media: ‘don’t mention the defeat’

Aftocht: Saigon 1975, Kaboel 2015
Aftocht: Saigon 1975, Kaboel 2015

Er is weinig aandacht aan besteed – de NOS heeft het over een kerktoren die in brand staat, een auto-ongeluk in Vriezenveen en verder is er natuurlijk het traditionele gemekker over het verloop van de Oudejaarsnacht, maar waar ik het hier even over wil hebben wordt geloof ik in het geheel niet genoemd in die ‘fantastische’ media met hun dagelijkse ‘man bijt hond nieuws’ en stemmingmakerij jegens bevolkingsgroepen – maar gisteren is er formeel een einde gekomen aan bijna anderhalf decennium oorlog door de NAVO in Afghanistan.
Het lijkt een beetje op de smadelijke aftocht met de staart tussen de benen van de Amerikanen destijds in Vietnam: eerst gingen de troepen na miljoenen Vietnamese doden, bleven er ‘adviseurs’ en was het door en door corrupte regime van wat destijds Zuid-Vietnam was zelf verantwoordelijk voor ‘de veiligheid’ in ‘het land.’ Twee jaar later hield Zuid-Vietnam de facto op te bestaan en nog een jaar later waren noord en zuid verenigd.
Miljoenen doden aan Vietnamese zijde, tienduizenden Amerikaanse doden plus vele anderen uit landen als Australië. Voor niks.

Afghanistan: ook hier is het grootste gedeelte van de troepen, ditmaal van de NAVO minus de ongeveer 3500 die in body-bags eerder terugkwamen, nu vertrokken en vanaf vandaag is het – alweer door en door corrupte – bewind in Kaboel zelf verantwoordelijk voor ‘de veiligheid’ in het land waar gisteren bij een aanval 26 gasten op een bruiloft omkwamen.
Er blijven nog ‘adviseurs’ (some things never change) en ook heeft Obama toestemming gegeven voor luchtaanvallen wanneer ‘nodig.’ Leg dat de van verdriet verscheurde en radeloze ouders, broertjes en zusjes van al die reeds in vele landen door Amerikaanse drone-aanvallen omgekomen kinderen maar eens uit: ‘Sorry, the President of the United States of America has deemed it necessary to kill your son/daughter (cross out where appropriate) for the good of a higher purpose: namely to p’tekt our free’ms and cauze y’all hait us and you’re not with us so you are with the terrorists‘. U zal wellicht zeggen: ‘Ja maar dat was Bush en niet Obama.’ Klopt. Maar Obama is net zo erg als Bush en wellicht nog erger omdat ie pretendeerde beter te zijn dan zijn misdadige voorganger. Denk er maar eens over na hoe misdadig en absurd het allemaal is. En het van meet af aan is geweest.
De NAVO is vertrokken:

“…a clear indication of their defeat,” and the US-led alliance had “…rolled up its flag in an atmosphere of failure and disappointment without having achieved anything substantial or tangible.”

(Bron)

Maar wat heeft de NAVO eigenlijk bereikt in Afghanistan? Of juist niet, zoals die Taliban-woordvoerder die ik hier citeer beweert? Er is zo weinig of helemaal geen aandacht voor dat je haast zou gaan denken dat die woordvoerder gelijk heeft en het daarom allemaal maar een beetje verzwegen wordt.
Omdat de Nederlanders het recht hebben te weten wat er daar in dat verre land in hun naam is aangericht, omdat de nabestaanden van Timo Smeehuijzen, Ronald Groen, Jos ten Brinke en nog tweeëntwintig andere in feite nog kinderen, het recht hebben te weten waarom dit alles, hier hoe Aljazeera prominent over deze belangrijke gebeurtenis bericht.
Het zal geen troost brengen, het zal vast niet alles verklaren en elke vraag beantwoorden maar het is beter dan het welhaast immorele zwijgen van de Nederlandse media in deze hetgeen volgens mij getuigt van een grenzeloze minachting voor al die doden: Afghanen, NAVO-soldaten en ook de vijfentwintig jongelui uit Nederland die het niet meer na kunnen vertellen.
Ik voorspel u: het zal geen twee jaar duren eer het regime in Kaboel eveneens met de staart tussen de benen aan de laatste westerse heli hangt die vanuit Afghanistan vertrekt en blijken ook alle doden in dit drama dat zo ‘frisch und fröhlich’ op 7 oktober 2001 begon onder de hypocriet en vol misplaatste pretenties klinkende naam ‘Enduring Freedom’ voor niets te zijn geweest.