Nederlanders massaal voor invoering politiestaat

Maurice de Hond publiceerde zijn wekelijkse peilingen, en behalve de voor mij totaal onbegrijpelijke comeback van de PvdA (die al een tijdje aan de gang is, maar waaròm in hemelsnaam??) stonden er verderop enige interessante en tamelijk verontrustende staatjes.

Ze betreffen de mening van Het Nederlandsche Volk over de aanpak van criminaliteit in het algemeen en die van drugscriminaliteit in het bijzonder. De timing van deze peiling is niet toevallig, hij is bewust gedaan na de beslist schokkende moord op advocaat Derk Wiersum.

Zo is daar de vraag: “Welke maatregelen denkt u kunnen gaan werken bij de bestrijding van de zware drugscriminaliteit?”

U ziet het, gewoon veel meer geld naar de politie maar ook veel zwaardere straffen voor handel in drugs zien de meesten als dè oplossing voor dit probleem. Over dat eerste is vrijwel iedereen het eens, over het tweede is er van D66- en GL-stemmers slechts een minderheid voor, maar de rest vindt dit ook allemaal geweldig. Het is al DECENNIA bekend dat zwaarder straffen niet of nauwelijks helpt. Het is veeleer de pakkans die een effect heeft. En waarom niet nagedacht over de oorzaak van de vraag naar die drugs, en of ze nu wel zo schadelijk zijn? Alcohol is een middelzware drug die heel veel problemen veroorzaakt, zowel qua gezondheid als in gedrag, maar dat mag wèl. Nee, politie en zware straffen, dat gaat het hem doen terwijl dat al vele decennia geen enkel verschil maakt.

Dan nog twee andere vragen.

Van de frisse ideeën ieders gezicht en DNA in een database op te slaan, en dan landelijk camera’s met gezichtsherkenning te installeren (dit doet men al in China; en als men dan ergens op een camera staat terwijl men iets onwelgevoeglijks doet gaat dit gelijk het systeem in en zit je er voor de rest van je leven aan vast), wordt ook een substantieel deel der bevolking euforisch, en dan vooral geriatrisch rechts in de vorm van 50Plussers. Het zijn vooral GroenLinks- en D66 -stemmers die hier bepaald niet enthousiast over zijn. Ook de gemiddelde PvdD’er lijkt het hoofd koeler te houden op dit gebied:

Dit soort peilingen maken duidelijk waarom een representatieve democratie een goed idee is en referenda een heel slecht idee. Op partijen die uit extremistische mafketels en/of rechtse, cynische klootzakken bestaan na, zullen geïnformeerde volksvertegenwoordigers in het algemeen wat voorzichtiger omgaan met dit soort zaken. Helaas maken vertegenwoordigers uit de eerste twee categorieën bij elkaar wel ongeveer de helft van onze volksvertegenwoordiging uit.