Nederland keert zijn rug toe naar de buurlanden

De Nederlandse onderwijskundige Annelijne Verburgt mocht als winnares van een essaywedstrijd Many Languages, One World de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken.

Tijdens haar speech brak Annelijne een lans voor vluchtelingen in Nederland: “Beeld je in… dat de plek die je “thuis” noemt niet langer veilig is. Zelfs zo onveilig dat je liever je eigen leven en dat van je gezin riskeert door er weg te vluchten. Je bent nu een vluchteling. Jammer genoeg denkt de helft van alle Nederlanders dat er al te veel mensen zoals jij hier worden opgevangen. Nochtans is er slechts één asielaanvraag per duizend inwoners, waarvan 28% afgekeurd wordt. Ons vluchtelingenbeleid staat bekend als één van de strengste in Europa. Laat ons niet vergeten dat we op deze manier niet enkel vluchtelingen de rug toekeren, maar ook onze buurlanden.”

Verder riep ze haar landgenoten op om andere culturen te leren kennen: “Lees. Luister. Reis. Ervaar het onbekende ook al betekent dit dat je koffie gaat drinken bij je buur. Ga op zoek naar informatie en durf kritisch na te denken tijdens dit proces. Je hebt een impact. Gebruik deze verstandig.”

Bron.

Van de Nederlandse vertegenwoordiging bij de VN vond niemand het nodig hierbij aanwezig te zijn.