Nederland heeft fopnormen voor luchtkwaliteit

Je ziet het niet, maar je ademt elke dag giftige stoffen in. Logisch dus, dat er regels zijn voor luchtkwaliteit. Maar die regels beschermen je helaas minder goed dan je denkt. Daarom maken wij ons hard voor betere regels en duurzame oplossingen. Help je mee?

Gezonde lucht is een mensenrecht. Maar de lucht in Nederland is nog helemaal niet gezond. Er is veel te veel luchtvervuiling.

Onze steden worden steeds voller, waardoor voetgangers en fietsers helemaal klem zitten. Terwijl de oplossing zo simpel is: meer ruimte voor duurzaam verkeer.
We ademen elke dag ongezonde lucht in

Je ziet het niet, maar in onze lucht zitten giftige stoffen. Die ademen we elke dag in. Daardoor leven we in Nederland gemiddeld 13 maanden korter. En tienduizenden mensen zijn langdurig ernstig ziek door luchtvervuiling.

Een van de grootste oorzaken? Ons verkeer. Vervuilende auto’s, busjes en vrachtwagens zorgen voor heel veel fijnstof en andere giftige stoffen in onze lucht. Ook zorgt verkeer op de weg in Nederland voor bijna 20% van alle CO2-uitstoot. CO2 veroorzaakt klimaatverandering. En al dat verkeer neemt ook nog eens ontzettend veel ruimte in. Dat moet en kán anders.
Duurzaam verkeer is de oplossing

Stel je voor. Onze kinderen spelen veilig op straat. We doen boodschappen met de fiets of de elektrische deelauto. Ons werk is makkelijk te bereiken met schoon openbaar vervoer of de (elektrische) fiets. En we hebben voldoende ruimte voor fietsen, wandelen, groen en terrassen. Zo’n duurzame stad, daar gaan we voor.
De overheid moet in actie komen

De overheid moet snel in actie komen tegen luchtvervuiling. Met jouw handtekening voeren we de druk op.

Onze steden kunnen een stuk duurzamer, leefbaarder en gezonder.
Teken de petitie van Milieudefensie.