Natuurlijk heeft kabinet ook oren naar aso-kinderbijslagplan Cameron

Dat ze daar zelf nog niet opgekomen waren, de kinderbijslag verlagen voor mensen met kinderen in het buitenland, natuurlijk! Dit is een regeling die premier David Cameron bedongen heeft bij de EU. De VVD sprong er gelijk bovenop, want minder geld naar vieze buitenlanders die toch niet zoveel gewend zijn als ons soort mensen, daar heeft men altijd wel oren naar bij de VVD.

Deze keer houdt de PvdA niet eens de schijn van fatsoen op – zoals ze bij de discussie over het verlagen van uitkeringen voor Marokkanen in Marokko nog wel deed –  maar zegt bij monde van Marit Maij om tijd te besparen gelijk al toe dat dit bespreekbaar is.

Gewoon, omdat het kan. Mensen precies dezelfde premies en belastingen laten betalen maar ze geld afpakken omdat ze door omstandigheden minder kosten hebben. Die kinderen wonen in armere landen, en die landen moeten blijkbaar ook vooral armer blijven. En dat kan allemaal omdat het over hèn gaat, niet over ons roomblanke Nederlanders. Daarom vinden we dat goed, dat een regering met nota bene een in naam sociaal-democratische partner deze verregaande vorm van afbreuk van solidariteit legitimeert. De VVD is al twintig jaar de partij van “Wij zijn egoïstische klootzakken en wij zijn daar trots op” (‘gezond verstand’ of ‘hollandse nuchterheid’ noemt men dat in die kringen), dus daar verwacht je niet anders van. Van de PvdA ook niet echt meer inmiddels, maar een beetje verrassen doet het nog steeds.