Nationaliseer het rusthuis

Dit is een oproep om een deeltak van de economie weg te trekken uit de handen van graaiende aandeelhouders en onder democratische controle te brengen. De vermarkting van de ouderenzorg is mislukt. De klinische websites van de ouderenzorgbedrijven doen je misschien anders vermoeden, maar het zijn grote ondernemingen met winstverwachtingen en aandeelhouders. Dat moet stoppen. Nationaliseer het rusthuis.
Namen als Armonea en Orpea klinken je misschien bekend in de oren. Het zijn rusthuisgiganten die centra opkopen als ware het Delhaizes of Carrefours die buurtwinkels van de kaart vegen. De bottom line is geld verdienen. Dat moet stoppen. Nationaliseer het rusthuis.

“De nieuwe hongersnood: 3 op de 5 bejaarden riskeren ondervoeding” kopte Humo. Een verontruste huisarts zag z’n patiënten zienderogen vermageren en deed een volledig onderzoek in Brusselse rust- en verzorgingstehuizen. In veel rusthuizen krijgen bewoners alle maaltijden in een shift van 8 uur. Mensen hebben het ontbijt nog maar net op of het middagmaal wordt al voorgeschoteld. Natuurlijk heeft niemand op dat moment honger.

Ook, de maaltijden zijn van ondermaatse kwaliteit. Op de vakbondsvorming vraag ik waarom de deelnemers zich kandidaat hebben gesteld voor de sociale verkiezingen. Laatst had ik een kok uit een rusthuis. Hij antwoordde dat hij iets wil doen aan de povere maaltijden in z’n rusthuis en is op alle mogelijke manieren op zoek naar inspraak. De seniorenmultinationals willen maar 3 à 4 euro per dag besteden per persoon aan maaltijden. Dat is het recept voor ondervoeding.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be