Naomi Klein: “Trump is de spiegel die onze maatschappij wordt voorgehouden”

Trump is geen “outlier” maar een “outcome”, stelt Naomi Klein. Een waarschuwing voor de wijze waarop we leven. En niet alleen Trump is gevaarlijk. Door ’t idee van de ‘reddende miljardair’ met zijn ‘magische wijsheid’ delegeren we veel van onze collectieve problemen aan de ‘Richard Bransons’ van de wereld. Klein houdt Bill Gates en Bill Clinton zelfs verantwoordelijk voor ’t creëren van een context waarin een man als Trump zich verkiesbaar stelt voor de presidentsverkiezingen. En ’t hek is van de dam, “meer miljardairs zullen hem volgen”.

“Het probleem waarmee we te maken hebben wat Trump betreft, is dat zolang hij niet werkelijk gepakt wordt voor iets dat extreem illegaal is, dan is er niks dat zijn merk kan schaden. Zijn merk draait er juist om dat je kan wegkomen met wat je maar wil.”

Volgens Klein is het belangrijk dat we dit begrijpen. ‘We’ zijn een – op enkele stoelen na – bijna volle zaal in De Roma in Antwerpen op zondag 29 oktober 2017. Het is pas 11.15 uur in de ochtend, maar dit vroege tijdstip heeft de goede opkomst niet tegengehouden. Niet verrassend, gezien één van de belangrijkste maatschappelijke stemmen van deze tijd is komen spreken.

Naomi Klein: “Trump speelt niet volgens de traditionele regels van de politiek. Hij is de politiek ingegaan als een merk en speelt volgens de regels van branding. Een van die regels is dat je eerlijk moet blijven tegenover je merk. En omdat hij een merk heeft opgebouwd dat volledig draait om straffeloosheid door rijkdom, is hij een man die alles kan maken. ‘Grabbing by the pussy’. Als je rijk en beroemd genoeg bent, laten mensen je je gang gaan. Dat is waar Trumps merk om draait.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be