Nacht in de hel

Yesu Kitenge is voorzitter van de Stichting Lisanga, steunpunt voor Congolezen in Nederland. Hij is ook ambtenaar van de gemeente Amsterdam en maakt al meer dan tien jaar uitzendingen voor radio Lisanga. Hij heeft ongeveer de leeftijd van mijn vader, een Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs, Nederlandse doctorandus titel.
Ik ben in Nederland sinds 2011 en werk mee aan radio Lisanga sinds 2012. Elke donderdag tussen 19.00-20.00 uur presenteren wij samen op het kanaal van de Amsterdamse omroep Salto een uitzending in het Lingala, de Congolese volkstaal.

Op donderdagavond 10 september hebben wij het onder meer over de Vluchtelingenstroom naar Europa, over de massabegrafenis van omgekomen studenten in Kinshasa en hoe oppositiepartijen in Congo monddood worden gemaakt door Joseph Kabila, die een niet-grondwettelijke volgende termijn als president ambieert.

We zenden uit vanuit een gebouw aan de Piet Heijnkade. De auto van Yesu Kitenge staat geparkeerd op de Dijksgracht, een straatje dichtbij, met aan één kant het spoor en aan de andere kant water met woonboten. Het is nog licht als we samen na de uitzending naar zijn auto terug lopen. We stappen in. Er rijdt een politieauto voorbij. Yesu start de motor. De politieauto stopt een paar meter verderop. Yesu wil wegrijden. Er komt een auto van de andere kant. Yesu laat hem voorgaan want de Dijksgracht is smal. Als hij definitief wil wegrijden staan er vier politieagenten voor en naast de auto. Mijn hart bevriest…

Op 12 september vorig jaar werd ik ontboden op het IND-kantoor in Zevenaar om persoonlijk het besluit over mijn derde asielverzoek in ontvangst te nemen. Ik werd geboeid afgevoerd naar het detentiecentrum in Rotterdam. Mijn asielvraag was opnieuw afgewezen en zij gingen mij uitzetten, zeiden ze, naar Congo. Ik zat zes maanden in de gevangenis.

Verder lezen bij de bron, Vluchtverhalen