Na Brexit komt Trump: de opvallende gelijkenissen tussen de UK en de VS

Krijgt de wereld na een Brexit ook een Trump-overwinning te verwerken? De kans is niet onbestaande en de omstandigheden die een nederlaag van Clinton mogelijk maken, lijken heel hard op de mechanismes die de Remainers in het zand deden bijten.

Het is maar een peiling. Maar het onderzoek door de Quinnipiac University leert ons wel enkele onrustwekkende dingen over de Amerikaanse verkiezingen van oktober. De race is voorlopig ’too close to call’. Clinton staat op kop met 42 procent maar wordt op de voet gevolgd door Trump met 40 procent. De foutmarge is 2,4 procent.

De samenstelling van de kiezers van Trump en Clinton toont dezelfde breuklijnen als het Brexit-referendum. Mensen van kleur kiezen in grote meerderheid voor Clinton (liefst 91 procent van de zwarte Amerikanen). Oudere kiezers staan achter Trump (51 procent tegenover 35 procent voor Clinton). Bij de kiezers onder de 35 haalt Trump maar 23 procent.

Ook de sfeer van de campagne is gelijkaardig. 61 procent van de ondervraagden schaart zich achter de stelling dat de “verkiezingen het niveau van haat en vooroordelen deden stijgen in de VS”.

“Daar staan we dan. De kiezers bevinden zich in het midden van een vuile campagne van de verschroeide aarde tussen twee kandidaten die onpopulair zijn. En zij denken niet dat één van hen een goede president zou zijn”, zegt een onderzoeker van de universiteit.

58 procent van de ondervraagden is er van overtuigd dat Trump geen goede president zou zijn. Maar Clinton doet het met 53 procent niet zo heel veel beter.

Dat was ook het drama van het Britse referendum. Tegenover de haat en de explosie van racisme aangewakkerd door de Brexiters, stond geen enthousiasmerend en hoopvol project. Britse jongeren zijn dan wel overwegend anti-Brexit, slechts 34 procent van hen trok naar de stembus.

De remain-campagne kwam niet veel verder dan angst te zaaien over een exit uit de Europese Unie. Ook in de VS heeft Clinton weinig meer aan te bieden dan angst voor de gevolgen van een Trump-presidentschap. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be