Mwape Kumwenda (Zambia) wint Most Resilient Journalist Award 2017

Journalist Mwape Kumwenda uit Zambia heeft tijdens Free Press Live 2017 de prijs voor de moedigste en meest vasthoudende journalist van afgelopen jaar in ontvangst genomen. Andere Award-winnaars zijn Marina Ansiforova (Oekraine), die de Newcomer of the Year-Hans Verploeg Award won, en het duo Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos dat de Best Report Award in de wacht sleepte.

Free Press Unlimited actief op Filipijnen
De Free Press Awards zijn uitgereikt tijdens Free Press Live, een evenement over bestrijden van straffeloosheid bij geweld tegen journalisten. Directeur Leon Willems van Free Press Unlimited maakte bekend 25 duizend euro beschikbaar te stellen voor steun aan bedreigde journalisten op de Filipijnen, een van de gevaarlijkste landen voor mediawerkers.

Nederland blijft bedreigde journalisten beschermen
De hoofdgast van Free Press Live, Diane Foley, de moeder van de in 2014 door ISIS vermoorde Amerikaanse journalist James Foley, had eerder op de dag een ontmoeting met de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Samen met Leon Willems besprak ze met de commissie hoe handen en voeten te geven aan de zinsnede uit het regeerakkoord: ‘Persvrijheid staat in steeds meer landen onder druk. Nederland blijft zich inspannen om bedreigde journalisten in het buitenland te beschermen.’

Award winnaars

de winnaars van de Free Press Awards 2017

Televisiejournalist Mwape Kumwenda uit Zambia heeft zich onderscheiden door haar moed en vasthoudendheid. Ze onthulde hoe moorden werden gepleegd met goedkeuring van hoge functionarissen van de Zambiaanse regering en bracht mensenrechtenschendingen en corruptie van leger en politie aan het licht. Ook toen ze werd bedreigd met justitiele vervolging stopte ze niet met haar berichtgeving. Mwape is de terechte winnaar van de Most Resillient Journalist Award 2017.

Marina Ansiforova (22) onderzoeksjournalist uit de Oekraine heeft zich gespecialiseerd in nieuws over de hervorming van de rechtspraak in haar land. Ze legde de corruptie van meer dan 50 rechters bloot waarvan een aantal op non-actief werd gesteld. Zo redde ze in feite het proces van justitie-hervormingen in een land waar journalisten vermoord en bedreigd worden. Marina wint de Newcomer of the Year-Hans Verploeg Award.

‘No Place for a Rebel’ is een indrukwekkende documentaire over een kindsoldaat die na 16 jaar aan het Leger van de Heer van Joseph Kony weet te ontsnappen en terugkeert naar zijn dorp in Noord-Oeganda. De film is een weergave van het enorme probleem van de terugkeer van duizenden kindsoldaten in Oeganda maar ook over een actuele juridische kwestie: zijn kindsoldaten slachtoffer of dader? Het Nederlandse duo Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos verdienen er de Best Report Award mee (journalistiek werk gesteund door de Nationale Postcode Loterij).