Motief voor aanslag Dortmund was waarschijnlijk hebzucht

Onze stelling dat het kapitalisme een moorddadige politieke ideologie is, lijkt bevestigd te worden door de laatste ontwikkelingen rond de bomaanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund. De Duitse politie heeft een 28-jarige Russische Duitser gearresteerd, die ervan wordt verdacht verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. Zijn motief: hebzucht. De verdachte, Sergej W.,  zou gespeculeerd hebben op een koersval van de aandelen van de club.

Volgens Duitse media had de politie hem kort na de aanslag al in het vizier. Ze zou zijn getipt door mensen uit de financiële sector. De tipgevers was het opgevallen dat W. 15.000 opties Borussia had gekocht. Bij deze zogenaamde put-opties wordt in feite gegokt op een koersval van bepaalde aandelen. Mocht die koersval zich inderdaad voordoen, dan kan de koper grote winsten maken. Na de aanslag daalde de waarde van de aandelen Borussia met 3,5%, maar dat percentage was ongetwijfeld veel hoger geweest indien er daadwerkelijk doden waren gevallen. In dat geval had W. een miljoenenwinst gemaakt.

W. probeerde een vals spoor te leggen door op de plaats van de aanslag brieven achter te laten waarin de aanslag werd opgeëist door ISIS. Die verklaringen waren echter weinig geloofwaardig en bevatten veel fouten. De politie was er een dag later eigenlijk al van overtuigd dat de aanslag geen islamistische achtergrond had. Ook de aanslag zélf werd – gelukkig voor de spelers van Borussia – niet echt professioneel uitgevoerd. Een van de drie gebruikte explosieven was te hoog bevestigd, waardoor de metalen pinnen die in de explosieven zaten hun doelwit misten.

Grote vraag is nu hoe W. de explosieven heeft weten te bemachtigen. Volgens de Duitse politie zijn de gebruikte explosieven afkomstig uit militaire wapenvoorraden. Hoe W. daar de hand op heeft weten te leggen is niet duidelijk.