Mosoel: “Onze huizen zijn het graf van onze kinderen”

“De militaire campagne om Mosoel te heroveren was al lang in de maak en de Iraakse autoriteiten en de internationale coalitie hadden betere voorzieningen moeten treffen voor de onvermijdelijke burgerslachtoffers”, aldus Amnesty International in een ontnuchterend rapport over de trauma’s van oorlogskinderen in Mosoel.

Een generatie van kinderen, die konden ontsnappen aan het juk van de groep Islamitische Staat (IS), wordt niet alleen geconfronteerd met levenslange fysieke letsels, maar ook met verwoestende psychische schade. De ziekenhuizen en humanitaire organisaties, die overweldigd worden door het groeiende aantal getraumatiseerde kinderen, kunnen de toevloed niet beheersen, zo meldt Amnesty International in een rapport van 22 december: “Irak: kinderen gevangen in het kruisvuur van de strijd om Mosoel lijden aan afschuwelijke verwondingen en trauma’s”.

Van de duizenden kinderen die zijn blootgesteld aan het aanhoudende geweld, krijgt slechts een fractie van hen toegang tot de psychologische zorg en ondersteuning die ze hard nodig hebben, aldus Amnesty.

De door de oorlog gewonde kinderen komen terecht in overvolle ziekenhuizen of in kampen voor ontheemden, in slechte humanitaire omstandigheden, waardoor hun lichamelijk en geestelijk herstel nog moeilijker wordt. Vele anderen blijven gevangen in gebieden waar de gevechten hevig woeden.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be