Moskeeën onterecht geassocieerd met illegale huwelijken

Een gevalletje (bewust?) slordige journalistiek, al zal het wel weer onder ‘persvrijheid’ vallen: het SBS6-programma Undercover in Nederland, dat aandacht besteedde aan illegale islamitische huwelijken, heeft daarbij twee Nederlandse moskeeën uitgebreid in beeld gebracht die hoegenaamd niets met dergelijke praktijken van doen hebben. En rectificeren ho maar.

De Omar Ibn Al Khattab moskee in Almere Buiten overweegt nog of ze juridische stappen zullen ondernemen, het Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden Noord heeft die beslissing al genomen. Overigens is de politie inmiddels een onderzoek gestart naar de moskee waar de illegale activiteiten wèl plaatsgevonden lijken te hebben, te weten Al Raza in Almere. Maar de indruk is reeds gewekt dat zulke praktijken schering en inslag zijn, terwijl dat nog maar zeer de vraag is.

nieuwsbronnen:
Moskee Omar Ibn Al Khattab woest op SBS6
Moskee Leiden Noord woedend op Alberto Stegeman
Geen excuses Undercover in Nederland voor Leidse moskee

Zelfs wat het gebeuren in Al Raza betreft houdt justitie nog een slag om de arm, volgens de berichtgeving in het AD:

Of er ook echt een illegaal huwelijk heeft plaatsgevonden in de Al-Raza-moskee is onduidelijk. Later in de uitzending zegt de voorzitter tegen Stegeman dat hij dat nooit heeft gedaan.

Het OM wil nu gaan bekijken of er strafbare feiten hebben plaatsgevonden in de moskee. Daar is vooralsnog geen sprake van. Pas na het verkennend onderzoek gaat het OM bekijken of er ook iemand voor de rechter moet verschijnen.