Moordenaar van gewonde Palestijn krijgt met joods nieuwjaar vier dagen verlof

De Israeli Elor Azarya, die is veroordeeld voor doodslag wegens het doodschieten in 2016 – toen hij nog soldaat was – van een op de grond liggende, gewonde Palestijn, heeft voor het joodse nieuwjaar, Rosh Hashana, een verlof van vier dagen gekregen, zo heeft de Israelische televisie gemeld. Zijn verlof begon om acht uur ’s morgen op woensdag en zal voorbij zijn om 9 uur ’s ochtends op zondag. Rosh Hashana, dat twee dagen duurt, begon afgelopen woensdagavond en is afgelopen op vrijdagavond.

Volgens het verslag van de tv krijgen Israelische soldaten gewoonlijk verlof van gevangenisstraffen als ze tweederde van hun straf hebben uitgezeten. Azarya is pas vorige maand begonnen aan zijn gevangenisstraf van anderhalf jaar.

Azarya schoot in maart 2016 in Hebron de 21 jarige Abdel Fatah al Sharif dood die eerder was neergeschoten omdat hij met een vriend samen een aanval zou hebben willen plegen met een mes. Het lossen van het schot werd door een medewerker van B’tselem vastgelegd op video, en daarom werd Azarya vervolgd, aanvankelijk voor moord, later wegens doodslag,\. Hij kreeg de belachelijk lichte straf van 1,5 jaar en dat werd in hoger beroep bevestigd. Overigens meldde B’tselem dat ook de collega van al Sharif door iemand op dezelfde manier was gedood. Maar de medewerker van B’tselem, die palestijn is zodat zijn getuigenis niet telt, was net te laat om ook dat te filmen. Dus is niemand voor die moord vervolgd.

Azarya’s advocaat, Yoram Sheftel, zei bij het nieuws van het verlof voor Azarya dat hij hoopte dat dit, net als de eerste zwaluw die de lente aankondigt, een voorteken zou zijn van een vermindering van de straf. Daar lijkt het inderdaad op. Een nog duidelijker teken dat iemand die in Israelische militaire dienst gewonde Palestijnen doodschiet eigenlijk geen straf verdient, is moeilijk te verzinnen.

Meer bij Abu Pessoptimist